Πρόγραμμα σταθερότητας: Παράθυρο για νέες παροχές -Περικοπές σε Υγεία και Παιδεία

Τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας κατέθεσε για έγκριση στους θεσμούς η κυβέρνηση. Παράθυρο για νέες  παροχές 1,4 δις από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές δαπανών σε παιδεία και υγεία. 

Το Πρόγραμμα εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

 Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (Stability Program 2019) θα υπάρξει εφέτος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1,14 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ).

Ο πρόσθετος αυτός δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί και για την υλοποίηση πακέτου θετικών μέτρων. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο Πρόγραμμα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις προοδευτικής μείωσης του φορολογικού βάρους, με παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων, και πως «ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που ανέρχεται σε 1,1% του ΑΕΠ το 2022 θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο έως και το 2022 (σημειώνεται ότι έως και το συγκεκριμένο έτος ο στόχος είναι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και η υπέρβαση που προκύπτει είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος):

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διαμορφωθεί σε 0,4% του ΑΕΠ το 2020 (800 εκατ. ευρώ), σε 0,6% του ΑΕΠ το 2021 (1,22 δισ. ευρώ) και σε 1,1% το 2022 (2,33 δισ. ευρώ). Αθροιστικά την περίοδο 2019-2022 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ύψους 2,7% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξει:

*Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,1% του ΑΕΠ εφέτος σε όρους μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

*Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ το 2020.

*Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,1% του ΑΕΠ το 2021.

*Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,6% του ΑΕΠ το 2022.

Το πρόγραμμα προβλέπει υπερπλεονάσματα 5,5 δισ. ευρώ έως το 2022.

Προτείνει να διατεθούν 1,7 δισ. ευρώ για τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα προτείνει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για την Υγεία κατά 950 εκατ. ευρώ και για την Παιδεία κατά 750 εκατ. ευρώ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.