Προσφυγικό: Στον ΄Εβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Χαλαρή αντίδραση της ΕΕ στις προκλήσεις Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το πρωί πραγματοποιεί περιοδεία στον Έβρο  σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του προσφυγικού  ζητήματος  μετά τις συνεχιζόμενες προσκλήσεις  από την πλευρά της Άγκυρας. Το απόγευμα θα μεταβεί στα σύνορα με τρεις κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός το πρωί περπάτησε στους δρόμους της Αεξανδρούπολης πρώτο σταθμό της περιοδείας του  και συνομίλησε με πολίτες.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανείς παράνομα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα η κυβέρνηση μπροστά στη χαλαρή αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις  ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τον στρατό στον Έβρο με νέες δυνάμεις.

Παρά την ανακοίνωση του Ερντογάν περί ανοίγματος των τουρκικών συνόρων και το ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΕ περί «μοιράσματος του φορτίου», ώστε να πιέσει για την πολεμική σύρραξη στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «χάιδεψε» τον πρόεδρο της Τουρκίας. Παρά το ότι «καταδίκασε» τις κινήσεις της Τουρκίας και έκανε λόγο για «παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων», δήλωσε πως «είναι λογικό από την πλευρά της Τουρκίας να περιμένει περισσότερα από τις Βρυξέλλες».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, που επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής Die Welt, εσωτερική εμπιστευτική έκθεση της Frontex αναφέρει ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ.

Η κυβερνητική απόφαση για προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα, προκάλεσε την αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της Ε.Ε για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου». Ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες για «πολιτοφυλακές» κατοίκων, ιδιαίτερα μετά τα ακροδεξιά αίσχη στην Θερμή της Λέσβου.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δικαστικές διώξεις των  προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, πρόσφυγες και μετανάστες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκισης, χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών ο πρωθυπουργός

Για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, δεύτερο σταθμό της περιοδείας  του.

Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα. Οι ελληνικές αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Αναχωρώντας ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές – φύλακες του Δέλτα Έβρου που είχαν έρθει να τον συναντήσουν.

Στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ αύριο στον Έβρο η κυβέρνηση ενημέρωσε τα εξής:

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.