Προσφυγικό: Οργή στα νησιά, σύγχυση και ρήγμα στην κυβέρνηση- Αναβάλει τη συνάντηση με τους δημάρχους ο Μηταράκης

Ξεχειλίζει η οργή στις τοπικές κοινωνίες Λέσβου, Χίου, Σάμου για τις αποφάσεις της κυβέρνησης περί επίταξης χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Δημοτικά συμβούλια, αλλά και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισαν σειρά μέτρων προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση  αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού  φαίνεται πλέον να έχει «μέτωπο» απέναντι στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σοβαρό στο εσωτερικό της, την ώρα που το πρόβλημα κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ

Η αντιπαράθεση πάντως είναι σαφές ότι λαμβάνει και διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης μεταξύ του ηγετικού επιτελείου της κυβέρνησης ΝΔ και γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τους λεγόμενους Σαμαρικούς, όπως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος «επίταξη. Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά» ανέφερε ο Κώστας Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

 Επιπλέον, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του www.tvxs.gr και οι πληροφορίες  σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές από τους νομούς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προειδοποίησαν πως υπό την πίεση των αντιδράσεων στα νησιά τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε μέσω δηλώσεών του στην ΕΡΤ1 να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από την επίσημη κυβερνητική θέση, επενδύοντας σε μια ακραία ξενοφοβική ρητορική. Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού δήλωσε αναρμόδιος για το ζήτημα, στη συνέχεια κατέθεσε την «προσωπική του άποψη» για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε οι νέες δομές να είναι κλειστές 24 ώρες το 24ωρο

 Ο Μηταράκης ανακοίνωσε  την αναβολή της συνάντησης με τους Δημάρχους

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη με τους  αυτοδιοικητικούς του βορείου Αιγαίου, τώρα ανακοινώνεται  η  αναβολή της συνάντησης.

«Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα» ήλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ν. Μητσαράκης χαρακτήρισε το μέτρο της επίταξης ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα», ενώ υποστήριξε πως «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν».

Υπερασπιζόμενος τα περί «κλειστών κέντρων», ο υπουργός είπε πως «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών», ενώ για την χρηματοδότηση των νέων κέντρων, υποστήριξε πως «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.».

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που συνεχίζει να προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σε δημάρχους και τοπικούς παράγοντες ακόμα και της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γαλάζιου περιφερειάρχη του βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, του ίδιου ανθρώπου που προ εβδομάδων φώναζε με ντουντούκες πως «δεν μας νοιάζουν οι διεθνείς συμβάσεις, η πατρίς κινδυνεύει».

Διακόπτουν τον διάλογο, προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα  της ιστοσελίδας www.stonisi.gr, να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το μεσημέρι, μετά την κυβερνητική απόφαση για επίταξη κτηρίων και εκτάσεων.

Μιλώντας «Στο Νησί» της Λέσβου, ο περιφερειάρχης τόνισε πως «η κοινωνία θα αντιδράσει», αποδίδοντας τη ζέση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις αποφάσεις της πριν το ραντεβού της προσεχούς Πέμπτης -που τελικά αναβάλλεται- στην προσπάθειά της να «προλάβει» και να δημιουργήσει τελεσμένα. Όπως θυμίζει το τοπικό μέσο, δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος έχει ήδη ζητήσει από τον Κ. Μουτζούρη ότι δεδομένης της εξέλιξης με την περίφημη επίταξη, διαφωνεί στο να παραστούν στην Αθήνα, και του αντιπρότεινε να βρεθεί στη Λέσβο.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί και το ευρωκοινοβούλιο για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση.

Τέλος επιβεβαιώθηκε ότι την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με βορειοαιγαιοπελαγίτες που ζουν μόνιμα στην Αττική, καθώς και αιρετούς των νησιών που θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

  • Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
  • Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
  • Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
  • Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
  • Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
  • Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
  • Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.