Προσλήψεις 1000 ειδικών φρουρών για φύλαξη των Πανεπιστημίων & αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Στην πρόσληψη 1000  ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσαν η Νίκη Κεραμέως κι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  παρά την εκφρασμένη αντίθεση των Πρυτάνεων καθώς πρόκειται για την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν α) στην ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στα ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους β) σε σύσταση δομών ασφαλείας και  στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και γ)  στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα ( κλομπς και σπρέι) , αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από την αντιγραφή έως και φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις και προβλέπονται ποινές από απλή επίπληξη μέχρι διαγραφές.

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα. Να σημειωθεί ότι ηχηρό και ομόφωνο «όχι» στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είπαν την Τρίτη και οι καθηγητές του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με διαρροές αλλάζει επίσης τον τρόπο εισαγωγής, με θέσπιση  βάσης εισαγωγής και περιορισμό του αριθμού των επιλογών  στο μηχανογραφικό  με αποτέλεσμα να έρχεται μείωση των εισακτέων, και εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο φοίτησης θα είναι +2 χρόνια – οι φοιτητές θα πρέπει να παίρνουν πτυχίο σε 6 χρόνια. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι +3.

Σπουδαστικοί και μαθητικοί σύλλογοι  καλούν σε διαδήλωση αύριο (12:00) μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

«Σε συνέχεια των αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ομάδα πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων. Η επίθεση θα είναι πολύ σφοδρότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίο λόγω της εργασίας τους αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου ορίου. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό στρώμα τη δυνατότητα περαιτέρω πάτημα για καθηγητικές αυθαιρεσίες».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.