Προς γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η τροπολογία αφορά όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται σε δομές υγείας ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Κατά τάχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας

Για «επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» θα εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 το προσωπικό των θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των οικοτροφείων, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεα)».

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ

Το μέτρο που έχει προκαλέσει ήδη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ενστάσεις από συνταγματολόγους δεν είναι το μοναδικό που απασχόλησε το Κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση, τελευταία στιγμή, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

Θα αποφασίζει ο υπουργός Υγείας

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Το «καμπανάκι» ίσως χτυπάει για τους εκπαιδευτικούς, με βάση την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός.

«Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», επισήμανε.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον Ανδρέα Ξανθό και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταδικάζουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε άλλη μία φορά παντελή έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο» σχολιάζουν οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «εντελώς αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά» κοινή υπουργική απόφαση.

«Αποκαλύπτεται, όπως έχουμε εξαρχής επισημάνει, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων» αναφέρουν.

Επικρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς υποστηρίζουν πως η Νέας Δημοκρατία «αντί να ενισχύσει τον εμβολιασμό εντείνοντας την επιστημονική ενημέρωση, αντιμετωπίζοντας τους φόβους των πολιτών που διστάζουν και ενισχύοντας την κοινωνική εμπιστοσύνη που έχει πληγεί από τα λάθη και τις παλινωδίες, πυροδοτεί την ανασφάλεια και τον διχασμό της κοινωνίας στερώντας τον μισθό στους εργαζομένους στο δημόσιο και οδηγώντας σε γενικευμένες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα!».

ΜέΡΑ25: Η τροπολογία του υποχρεωτικού εμβολιασμού της Κυβέρνησης, πυρπολεί αντί να ενισχύει την εμβολιαστική διαδικασία

Με την ψήφιση της ντροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το green pass κλπ, ανοίγει ένα παράθυρο για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μιας και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται πλέον να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού στους εργοδότες τους, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση άρνησης τους -όπως χαρακτηριστικά και κυνικά έλεγε και ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για «σπουδαίους λόγους απόλυσης»-.

Πέραν όμως αυτής της «κερκόπορτας», δίνεται πλέον και η δυνατότητα διεύρυνσης των κλάδων που θα υπάγονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με απλή Υπουργική Απόφαση, παρακάμπτοντας δηλαδή τη Βουλή, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται άμεσα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Η Κυβέρνηση επιμένει στον δρόμο του διχασμού, του αυταρχισμού και της επιβολής, με αποτέλεσμα η πραγματική και σπουδαία ανάγκη να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν να πυρπολείται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που αναζητά εναγωνίως μετάθεση ευθυνών της δικής του αποτυχίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση αντί να επενδύει στον αυταρχισμό, να επενδύσει επιτέλους έστω και τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει αφήσει πλήρως αθωράκιστο και στην δημιουργία δημοσίου δικτύου δωρεάν μαζικών τεστ για τον πληθυσμό, ώστε πέραν του εμβολιασμού και όσο δεν υπάρχει το απαιτούμενο τείχος ανοσίας να υπάρχει πραγματική επιτήρηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

ΚΚΕ: Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανοίγει το δρόμο για αναστολές και απολύσεις σε κάθε εργασιακό χώρο

Ψηφίστηκε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, «παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των δεδομένων δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου»! 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και τις μονάδες Υγείας ηλικιωμένων, αλλά αρκεί μια υπουργική απόφαση για να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Ηδη στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας η κυβέρνηση φέρνει ως ποινή για τους ανεμβολίαστους, την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων χωρίς πληρωμή μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική ευχέρεια» του εργοδότη. Τώρα με την συμπληρωματική «νομοτεχνική βελτίωση» γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο συνολικά στην εργοδοσία για απολύσεις, αναστολές, συνολικά την ένταση της επίθεσης σε βάρος των ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας!

Εξάλλου πριν ακόμα κατατεθεί η τροπολογία στη βουλή και έρθουν οι νομοτεχνικές … «βελτιώσεις» σε μια σειρά εργασιακούς χώρους χώρους οι εργοδότες, αφού πρώτα μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, έσπευσαν να φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με οικονομική επιβάρυνση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.