Προγραμματικές δηλώσεις: Απόψε τα μεσάνυχτα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (Δείτε ζωντανά)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παρακολουθείστε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής:

Αλ. Τσίπρας: Τετραετία εξόδου από την κρίση

Τους στόχους της κυβέρνησης επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν τη ψηφοφορία για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, κλείνοντας  τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην αντιπολίτευση σχετικά με κατηγορίες και ανακρίβειες προς την κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος εντός του επόμενου μήνα είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως τέλος του έτους, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως αυτές είναι οι προϋποθέσεις για «να επανέλθουμε στην ανάπτυξη το 2016, για να αποκαταστήσουμε την μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας».

Εντός του 2017 στοχεύουμε να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές του δανεισμού, με σταθερά βήματα πρέπει να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές με σταθερότητα και χαμηλά επιτόκια, τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε πως αυτή η τετραετία θα είναι περίοδος εξόδου από την κρίση.

Β. Λεβέντης: Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης

Δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. 

«Σας απέστειλα κ. Τσίπρα μία επιστολή με εννέα σημεία – προϋποθέσεις, προκειμένου η Ένωση Κεντρώων να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς να ζητούμε θέσεις και υπουργεία. Δεν έλαβα απάντηση, συνεπώς δεν παρέχουμε πρόταση εμπιστοσύνης», τόνισε. 

Κουτσούμπας: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Είμαστε στη φάση του «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα». Μία τον Ιανουάριο, δεύτερη τον Ιούλιο, τώρα είναι η τρίτη φορά, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως «αργά η γρήγορα ο λαός θα βάλει την πραγματική σφραγίδα στις εξελίξεις και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του, κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα». 

Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε κ. Πρωθυπουργέ το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός ως έγκριση στις μνημονιακές πολιτικές σας, τόνισε και εκτίμησε πως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει αυτά που μας έφεραν ως εδώ, άσχετα αν τα βαφτίζει διαφορετικά. 

Θεοδωράκης: Να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο

Σειρά προτάσεων για τη δημόσια διοίκηση, το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο. Αυτός είναι ο στόχος. Σε πέντε χρόνια να γυρίσουμε σε ανεργία 12%», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης σχετικά με την ανεργία.

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων, μακριά από τις κομματικές διοικήσεις ενώ επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Μάλιστα δύο αναφορές του Στ. Θεοδωράκη και ειδικότερα η δήλωση του πως «θα συνιστούσα στον κ.Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του, όπως ο Π. Σκουρλέτης. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι» αλλά και η αναφορά του πως ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει ήδη δύο νεκρούς προκάλεσαν τις αντιδράσεις των δύο υπουργών οι οποίοι παρενέβησαν.  

Φ. Γεννηματά: Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης

Χρησιμοποιείτε το παράλληλο πρόγραμμα ως το καινούριο σας παραμύθι, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «γενικότητες για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη» και «ψέλλισμα μόνο για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται».

Το Grexit είναι ακόμη στη γωνία, τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, τόνισε: «Ευτυχώς εγκαταλείψατε κ. πρωθυπουργέ τις μεγαλοστομίες περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στις προσπάθειες απομείωσης του δημοσίου χρέους, γιατί έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη.

Τα πέντε μεγάλα »όχι» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως σημείωσε η ίδια, αφορούν στις «ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Κλείνοντας ανέφερε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σημείωνοντας πως «Διαφωνούμε ριζικά με αυτά τα μέτρα και τις λογικές και δεν στηρίζουμε αυτές τις αδιέξοδες και υφεσιακές πολιτικές, ενώ τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην είναι προοδευτική μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.

Ευ. Μεϊμαράκης: Έρχεται ο χειρότερος χειμώνας

Με βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.  Όπως πρόσθεσε, επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Χαρακτήρισε «παρωδία» το δημοψήφισμα και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών. Προκάλεσε ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο. Επίσης, υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα»

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ότι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Τοποθετήσεις υπουργών

Νωρίτερα, την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία η αξιολόγηση. Αισθάνομαι ότι με τις αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση». Εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα θα επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη απ’ ότι αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι πολύ καλύτερες. Σε αυτό βασίστηκε ο Πρωθυπουργός και είπε για επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ζούμε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών που έχει ποτέ γνωρίσει η Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά του ουπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας. Ο υπουργός είπε επίσης  ότι στο θέμα του προσφυγικού υπάρχει το ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό δίκαιο και μόνο έτσι πρέπει να ερμηνεύεται, τουλάχιστον από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

O κ. Μουζάλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό που συμβαίνει επί ελληνικού εδάφους, διαθέτοντας και τα σχετικά κονδύλια .

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής.

«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ανέφερε ότι, εντός του Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα προηγηθεί ευρύτερος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό .

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά της Διαφθοράς με 47 στόχους, 123 δράσεις και βαθιές παρεμβάσεις-τομές μέσα στην επόμενη τριετία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση ρόλου και αρμοδιοτήτων ελεγκτικών μηχανισμών και συγχώνευσή τους, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, η εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο Δημόσιο και των συμβάσεων υγείας, η πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ, ο νέος νόμος για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών και η χρηματοδότηση για αναβάθμιση υποδομών.

Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες· ολοκλήρωση των δασικών χαρτών· τροποποίηση του νόμου για τα αυθαίρετα· απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών· αξιοποίηση της γεωθερμίας· αξιοποίηση του Ελληνικού. Αυτά προανήγγειλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Σε δεύτερο επίπεδο, ανέφερε, θα προωθηθεί η θεσμική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την χωροταξία, το κυνήγι, για τις περιοχές Natura, καθώς και η προώθηση των των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με βάσει τη λύση του Πολυτεχνείου.

Την «ραγδαία αλλαγή του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης»  επιδιώκοντας «τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.

«Έχει έρθει η ώρα να «λυγίσουμε το ραβδί από την άλλη μεριά»», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να διατηρήσει ένα διοικητικό σύστημα που απέτυχε να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Έρχεται για να αλλάξει εκ βάθρων μια Διοίκηση που έχει διαβρωθεί από την αφανή ή και αδιαφανή ιδιωτικοποίηση, την οικονομική διαπλοκή, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, την περιθωριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Μπροστά μας έχουμε ένα τεράστιο καθήκον, την επίτευξη μιας μεγάλης ριζοσπαστικής αλλαγής στη δημόσια διοίκηση» .

Την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου τόνισε μάλιστα ότι ήδη έχουν πιστωθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εξασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας. Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ), όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα συμπεριλάβει όλες τις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες δομές κοινωνικής φροντίδας με στόχο τον ενιαίο συντονισμό και την αποδοτική διαχείριση .

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.