Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο με 173 ψήφους υπέρ, 84 κατά και διαρροές

 Με 173 ψήφους υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία  η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. 

Μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων, το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ως εξής: 

Για όλα τα αδικήματα, «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (και όχι 172, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Οι παρόντες βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήταν 179. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Αντίθετα 83 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης,  ένας επιπλέον  από τους 82 παρόντες και τους 4 απόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25 που αποχώρησαν από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας είτε «αποπροσανατολισμό», είτε «δειλία και πολιτικαντισμούς». 

Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός για λόγους υγείας. 

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της. Το ΜεΡΑ25 δεν θα μετέχει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, όπως προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Βαρουφάκης.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Πριν την ψηφοφορία είχε προηγηθεί πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον κ.Παπαγγελόπουλο να αποκρούσει τις κατηγορίες ενώ τους τόνους είχε σηκώσει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο  Aλέξης Τσίπρας στην ομιλία του  επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πρόκειται για τον «πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου» και στόχευσε κατά του πρωθυπουργού τον οποίο αποκάλεσε διπλά δειλό καθώς έκανε το χατίρι του κ. Σαμαρά και «δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα».

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Πρωθυπουργού και  των υπουργών της Κυβέρνησης από τη διαδικασία της συζήτησης. Κύκλοι της ΝΔ είχαν διαρρεύσει οτι η κυβέρνηση θα απουσιάζει από τη συζήτηση, υποστηρίζοντας πως «με αυτόν τον τρόπο θέλει να αναδείξει την ποιοτική διαφορά της στον τρόπο θεσμικής αντιμετώπισης μιας δίωξης εναντίον τέως υπουργού σε σχέση με τα όσα συνέβησαν με τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση». Τα υπουργικά έδρανα είναι άδεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να κανει λόγο για μια πρωτοφανή εικόνα στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το «έβαλε στα πόδια» .»Γιατί, όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα» , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και υψηλά βρίσκονται. «Θα πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ισχυρό μήνυμα:

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της.

Το λέμε καθαρά ότι για εμάς η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού. Δεν είναι προσωπική υπόθεση των στελεχών μας που χτυπήθηκαν άδικα από το σκοτεινό σύστημα. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένους ενόχους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια υπόθεση το 2018», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη βουλή ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας. Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νovartis -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης». Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη βουλή δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς σημειώνονται πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική που αφορούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο και η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής  συμφωνιας για τις βάσεις.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Γ.  Βελόπουλος, κατηγόρησε την ΝΔ για δειλία, αφού όπως είπε, δεν ζητεί αναζήτηση ευθυνών και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά γίνεται συνένοχος μιας συγκάλυψης, «όπως συνέβη με το Σκοπιανό και το Μάτι».

«Αν δεν βάλει η ΝΔ τον Τσίπρα στο κάδρο, είναι υπαίτια συγκάλυψης. Κι αν είναι περήφανη γι’ αυτή, δεν είναι ο κόσμος. Βρήκαν τον Ρασπούτιν και έκρυψαν τον Τσάρο, που είναι ο Τσίπρας κατά τα λεγόμενά τους, ο ραδιούργος και ο σκευωρός. Εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια συγκάλυψης ενόχων συνεχών εγκλημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρούμε», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Ξέσπασμα οργής από τον  Παπαγγελόπουλο

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε ένα ξέσπασμα από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε σχέδιο εγκληματικής ομάδας που επιχειρεί τη δίωξή του για να καλύψει τις ευθύνες της με «γελοία» στοιχεία. «Θα με ακούσετε, αν δεν με ακούσετε εσείς θα με ακούσει ο ελληνικός λαός», είπε σε έντονο ύφος προς τους βουλευτές της ΝΔ, που τον διέκοψαν στην αρχή της ομιλίας του. «Κατηγορητήριο με τέτοιες ελλείψεις χωρίς τόπο, χρόνο, χωρίς το “ποιος” δεν συντάσσεται ποτέ. Εσείς όμως θα συνεχίσετε γιατί έχετε προαποφασίσει την δίωξη μου».

Τόνισε ακόμη πως «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών». Χαρακτηρίζοντας σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να πετάξουν λάσπη σε βάρος του για να «λεκιαστεί» ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως κατηγορείται για «ηθική αυτουργία, όταν δεν υπάρχει καν φυσικός αυτουργός!». Παράλληλα αποδομώντας την πρόταση της ΝΔ, μίλησε για τα τρία πρόσωπα που τον κατηγορούν ως «Ρασπούτιν» και «σκευωρό», τον Ιωάννη Αγγελή, την Ελένη Ράικου και τον Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην υπόθεση Novartis και καταγγέλλοντας παλινωδίες στις καταθέσεις τους. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.