Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια, τις επενδύσεις και τις μεταφορές

Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή την αξιοποίηση δυνατοτήτων επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο χωρών, συζήτησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα σημείο αιχμής της συνάντησης ήταν οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν το κρύβουμε ότι έχουμε φιλοδοξία να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Με ξεκάθαρο τρόπο έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον αλλά και θεωρώντας ότι οι αγωγοί δεν είναι αφορμή για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις». «Όταν αυτές μας ξεπερνούν μπορούμε να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ρωσία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει σταθερές συμμαχίες στη Δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίξει τα «κλαδιά» της και στον Βορρά, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη γειτονιά μας στο Νότο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Πούτιν: οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ.

Την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων» σημείωσε. «Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» ανέφερε ο κ. Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη σε σειρά τομέων.

Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής

Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

Το τετ α τετ Τσίπρα – Πούτιν κράτησε σχεδόν δύο ώρες 

Το τετ α τετ των δύο ανδρών, Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν, που προηγήθηκε, διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και η υπογραφή των εταιρικών συμφωνιών. 

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν στα εξής:

• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:

• Enterprise Greece – Invest in Russia

• ΕΛΠΕ – Rosneft

• Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

• Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Πούτιν ολοκληρώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 23:00. 

Στη συνέχεια οι δύο αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ γύρω στις 23:10 αναχώρησαν για το σε εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν του, παρουσία του πρωθυπουργού, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει αργότερα απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος Πρόεδρος στο Καβούρι.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση. Στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση (20:45). 

Τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Διαβάστε επίσης: 

Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα – Δείτε την άφιξη και τις πρώτες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.