«Ποτέ δουλειά την Κυριακή»-Απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 3 Μαΐου

Σε 24ωρη απεργία στο εμπόριο προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για  αύριο Κυριακή 3 Μαΐου αντιδρώντας στην προγραμματιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση την ίδια ημέρα στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος (οδός Ερμού).

Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μνημονιακού – αντεργατικού νόμου (Ν. 4177/13) των Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκη που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) στην ανακοίνωσή της, «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο, επιτάχυνε τα λουκέτα και τις απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, έκανε εργαζόμενους – λάστιχο χωρίς κανένα δικαίωμα ανάπαυσης και γιγάντωσε την ανασφάλιστη εργασία».

«Καλούμε για μια ακόμα φορά την Κυβέρνηση να μην εκπέμπει μηνύματα συνέχισης του μνημονιακού πλαισίου για τις Κυριακές, να διασφαλίσει πρώτα απ’ όλα τη δική της αξιοπιστία και να τηρήσει τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλες από την άμεση κατάργηση του Ν. 4177/2013 και την επαναφορά της Κυριακής – Αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των εργαζομένων και σημειώνει: «Η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του νόμου 4177/2013, στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου απαγόρευσης του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και στη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Σε χθεσινές δηλώσεις στο ρ/σ » στο Κόκκινο» ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας Γιάννης Κουζής τόνισε ότι η σχετική ρύθμιση είναι θέμα χρόνου. «Το αίτημα προφανέστατα είναι δίκαιο, νομίζω ότι πρέπει να γίνει πράξη η κατοχύρωση της Κυριακής – αργίας» απάντησε ο κ. Κουζής διευκρινίζοντας ότι για το θέμα αυτό αφενός αρμόδιο είναι άλλο υπουργείο και αφετέρου η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι καθαρή, υπέρ της άρσης του «θεσμού» των εργάσιμων Κυριακών. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. Είναι όμως και ζήτημα συντονισμού του κυβερνητικού έργου».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.