Ποιες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο νέο υπερ-ταμείο για πλήρη ιδιωτικοποίηση

Έξι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι Κτιριακές Υποδομές, η Αττικό Μετρό, η ΕΛΒΟ και η ΔΕΗ, θα μεταφερθούν για πλήρη ιδιωτικοποίηση στο νέο υπερ-ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους  δανειστές.  Εκτός του υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.

Υπενθυμίζεται πως στο υπερταμείο έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.
Το πολυνομοσχεδιο  με τα σκληρά προαπαιτούμενα για την β δόση   θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή  και προγραμματίζεται να ψηφισθεί με διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπενθυμίζεται ότι η απώτατη προθεσμία που έχει ορίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM για την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ είναι η 31η Οκτωβρίου και σε περίπτωση που τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί μέχρι τότε, θα πρέπει να υπάρξει νέα έγκριση από το Eurogroup.

Νομοθετική ρύθμιση απαιτείται και για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που θα επιτρέψει την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ  εκκρεμούν και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς.

Επίσης, σε ειδικό κεφάλαιο ορίζεται ότι κατά την εκτέλεση των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών το Δημόσιο δύναται να επιτρέπει εκχώρηση απαιτήσεων των παρόχων από τις συμβάσεις αυτές μέσω σύναψης ειδικότερων συμφωνιών για την εξόφληση οφειλών.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης οι ήδη προαναγγελθείσες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:

– Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. 

Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε προβλέψει εκπτώσεις στο 6,95%.
Αλλάζει ο τρόπος εξαγοράς πλασματικών ετών. Καταργείται η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή και αντικαθίσταται από έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Αφορά εξαγορά πλασματικών ετών είτε πρόκειται για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.