Πληρωμή κλήσεων της τροχαίας και κάθε χρέος προς το Δημόσιο με τις επιστροφές φόρου!

Πριν την επιστροφή του φόρου, θα εξοφλούνται οφειλές από κλήσεις τροχαίας και των Δήμων, χρέης προς νοσοκομεία, Κτηματολόγιο, Πολεοδομία

Σχέδιο για τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου των φορολογουμένων με οποιαδήποτε οφειλή έχουν προς το δημόσιο, δήμους και γενικά προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο θα νομοθετηθεί σύντομα.

Η σχετική νομοθετική διάταξη, θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κυρίως θα περιέχει διατάξεις κατά της φοροδιαφυγής και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση εντός του Φεβρουαρίου, για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.

Βασική φιλοσοφία της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι αν ένας φορολογούμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει βεβαιωμένες οφειλές προς οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου, και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή φόρου που έχει καταβληθεί χωρίς να οφείλεται  (αχρεωστήτως), τότε το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές που έχει ο δικαιούχους, προς ολόκληρη τη Γενική Κυβέρνηση.

Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία, κάθε δημόσιος φορέας, θα διαβιβάζει σε αυτή, τις οφειλές που έχουν προς αυτόν οι φορολογούμενοι.

Στην εφαρμογή αυτή η, θα έχει πρόσβαση η ΑΑΔΕ, η οποία θα διασταυρώνει το αρχείο των επιστροφών φόρου, προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις με το αρχείο των οφειλετών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιο τομέα.

Με τη διαδικασία αυτή, θα συμβαίνει το εξής: Ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου, πριν λάβει το ποσό από την Εφορία, η ΑΑΔΕ, θα σκανάρει με το ΑΦΜ του δικαιούχου, τις λίστες των οφειλετών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Εάν υπάρχουν οφειλές, τότε θα αποπληρώνονται εν μέρει ή εν όλω (αναλόγως του ποσού) οι συγκεκριμένες οφειλές και κατόπιν αν περισσεύει οποιοδήποτε ποσό, θα επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Συμψηφισμός των οφειλών και επιστροφών γίνεται και σήμερα και μάλιστα πριν τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής, αν πρόκειται για χρέη προς την Εφορία. Δηλαδή, κάποιος που έχει επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα έχει εκδοθεί και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, παρότι δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής, η εφορία συμψηφίζει την επιστροφή με τον φόρο εισοδήματος.

Όμως με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρου, θα περιλαμβάνει τις οφειλές προς ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου, θα συμψηφίζεται, με τυχόν χρέη του δικαιούχου, προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους Δήμους, με οφειλές από κλήσεις τροχαίας και των Δήμων, με οφειλές προς νοσοκομεία, προς το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία, το υπουργείο Μεταφορών και γενικά προς κάθε δημόσιο φορέα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.