Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες

Υπάρχει κίνδυνος για υδατογενείς και τροφιμογενείς λοιμώξεις και ζωονόσους. Δεν υπάρχει ασφαλές νερό στην περιοχή, το νερό της βρύσης είναι σαφώς ακατάλληλο, έχουν σπάσει σωληνώσεις, έχουν παρεισφρήσει λύματα και απόβλητα,  υπάρχουν και νεκρά ζώα.

Συνεπώς το νερό έχει επιμολυνθεί με παθογόνους μικροοργανισμούς, οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους και δημιουργείται απειλή για τη δημόσια υγεία» επισημαίνει στο tvxs η Γεωργία Μανδηλαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναφερόμενη στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που θα έχουν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Όπως εξηγεί «η πλημμύρα έγινε σε μια περιοχή που έχει κτηνοτροφική  και γεωργική δραστηριότητα, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι αρχές δημόσιας υγείας τους πιθανούς λοιμογόνους παράγοντες . Εφόσον υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, δημιουργούνται επιπλέον κίνδυνοι από τα ζωικά απόβλητα . Υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης  π.χ. από  σαλμονέλα, νοροϊούς, ροταϊούς, κ.ά. που  μεταδίδονται κοπρανοστοματικά. Ευνοούνται και οι συνθήκες που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των αυγών των κουνουπιών και άρα υπάρχει κίνδυνος και από ιούς που μεταδίδονται με διαβιβαστές , όπως ο ιός του δυτικού Νείλου. Υπάρχει η Λεγιονέλλα που βρίσκεται στο νερό, υπάρχει η Λεπτόσπειρα από τα ούρα των ποντικιών και άλλων τρωκτικών».

Αναφορικά με το κατά πόσο κινδυνεύουν και γύρω περιοχές, η Γεωργία Μανδηλαρά εξηγεί πως «το νερό είναι ένα δίκτυο, αν αυτή η “λάσπη” κατευθυνθεί σε επιφανειακά ύδατα από τα οποία υδρεύονται άλλες περιοχές, υπάρχει κίνδυνος και για αυτές και θα πρέπει οι υπεύθυνοι να είναι σε εγρήγορση για έγκαιρη ανίχνευση επιδείνωσης της ποιότητας του νερού και άμεση λήψη μέτρων, π.χ. χλωρίωση».

Καταλήγοντας υπoγραμμίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να παρέχει στους πληγέντες «ενημέρωση για τον κίνδυνο, να δοθούν εμφιαλωμένα νερά, να τους εξασφαλίσουν μια διαμονή σε καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον, πρόσβαση σε δομές υγείας, να εξασφαλιστούν κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά, να προστατευτεί ο κόσμος όσο μπορεί. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και τα ζώα, και τα οικόσιτα ζώα,  μετά από καταστροφές,  είναι σε κατάσταση stress και γίνονται πιο επιθετικά». Τέλος, τονίζει τη σημασία της τήρησης της υγιεινής των χεριών με σαπούνι και καθαρό νερό και χρήσης κάποιου αλκοολούχου διαλύματος πριν την προετοιμασία φαγητού ή μετά από επαφή με υλικό που έχει έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας.

Παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, τονίζοντας πως είναι «άμεσος ο κίνδυνος για σοβαρότατη υγειονομική κρίση στην Θεσσαλία. Θα έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για μέτρα πρόληψης σχετικά με τα στάσιμα τοξικά και μολυσμένα ύδατα καθώς και για ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ – ΠΙ της 5ης ΥΠΕ».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Πηγή:https://tvxs.gr/news/ygeia/plimmyres-sti-thessalia-kampanaki-gia-molysmatikes-astheneies-eidikos-exigei-sto-tvxs/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.