Παραμένουν αβοήθητοι σε νησίδα του Έβρου οι 50 πρόσφυγες

Καμιά κίνηση από την κυβέρνηση για τους 50 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στον ποταμό μετά τη βίαιη επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές, παρά την εντολή που έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριo.
Καμιά έρευνα για τους τρεις Σύρους που πέθαναν ο ένας έπειτα από ξυλοδαρμό και οι άλλοι δύο όταν εξαναγκάστηκαν να πέσουν στο ποτάμι χωρίς να ξέρουν κολύμπι.

Εγκαταλειμμένοι σε νησίδα του Εβρου παρέμεναν, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το απόγευμα, για όγδοη ημέρα 50 πρόσφυγες που κατήγγειλαν μέσω των οργανώσεων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 τον θάνατο ενός Σύρου έπειτα από ξυλοδαρμό της ομάδας στην ελληνική όχθη και τον πνιγμό άλλων δύο Σύρων, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να πέσουν στο ποτάμι για να κολυμπήσουν προς την τουρκική όχθη ενώ δεν ήξεραν κολύμπι. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για δύο Σύρους, 17 και 23 χρόνων, από το Χαλέπι.

Παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, που απαιτούν ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να τηρεί σιγή ιχθύος μιάμιση μέρα μετά την αποκάλυψή τους από την «Εφ.Συν.», ενώ δεν έχει έχει γίνει γνωστή καμία αντίδραση των Αρχών, ούτε η έναρξη ποινικής ή πειθαρχικής διαδικασίας.

Οπως έγινε γνωστό σε νεότερη επικοινωνία με τους πρόσφυγες και άλλες πηγές, το πτώμα του άνδρα που πέθανε στην ελληνική όχθη δεν ξεβράστηκε τελικά στην Τουρκία, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, αλλά βρέθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Εβρου, ενώ οι συγγενείς ζητούν να τους παραδοθεί για να ταφεί στην Τουρκία. Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον ιατροδικαστή του Εβρου Παύλο Παυλίδη την Τετάρτη, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες νεκροί, αλλά δεν έφτασε στην υπηρεσία κανένας μετανάστης νεκρός την περασμένη εβδομάδα.

Οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους μια 70χρονη με πρόβλημα σακχάρου, τρεις έγκυοι και δώδεκα παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη νησίδα παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανταποκρινόμενο σε κατεπείγον αίτημα ασφαλιστικών μέτρων μέσω των δύο οργανώσεων, έδωσε εντολή την Πέμπτη στην ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα, αλλά να διασφαλιστεί ότι έχουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα και να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο. Παρά την επείγουσα εντολή, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστή καμία κινητοποίηση των Αρχών για τον εντοπισμό και τη διάσωση των προσφύγων.

Έντονες αντιδράσεις για το θέμα από αντιπολίτευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις που ζητούν από την κυβέρνηση διερεύνυση  των σοβαρών καταγγελιών και άμεση διάσωση των 50 εγκλωβισμένων προσφύγων στον ΄Εβρο.

ΣΥΡΙΖΑ

Την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» ακολούθησε η άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που ζήτησε άμεση ενημέρωση και σε βάθος διερεύνηση των πολύ σοβαρών καταγγελιών. «Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταδίκη της χώρας για το αποτέλεσμα της βίαιης επαναπροώθησης στο Φαρμακονήσι το 2014, άλλη μία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, αντί να απολογηθεί για τη στάση της κυβέρνησης και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για θέσπιση ανεξάρτητου φορέα διερεύνησης, επέλεξε να συστήσει εντός του υπουργείου κυβερνητικά ελεγχόμενη επιτροπή για τον έλεγχο των καταγγελιών.

ΜέΡΑ 25: Να σταματήσει να εγκληματεί η Κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές στα σύνορα σε βάρος των προσφύγων/μεταναστών

Νέες αποκαλύψεις για απάνθρωπες και εγκληματικές πρακτικές των ελληνικών αρχών στα σύνορα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Εφημερίδα των Συντακτών με καταγγελίες και πληθώρα μαρτυρικών καταθέσεων και οπτικοακουστικού υλικού για την δράση της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο. Τα όσα καταδεικνύεται με τους ξυλοδαρμούς, το γδύσιμο, τον βασανισμό, τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, την βίαιη επαναπροώθηση και την ρίψη στο ποτάμι ανθρώπων που δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν με αποτέλεσμα τον πνιγμό τους, αλλά και την αποτροπή υπό την απειλή των όπλων όσων επιχειρούσαν να βοηθήσουν, είναι αδιανόητα, δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μ. Κριθαρίδης

Επιπλέον, η εγκατάλειψη 50 περίπου προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα στη μέση του Έβρου, αλλά και η χρήση άλλων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές με αντάλλαγμα προσωρινές άδειες όπως είχε καταγγελθεί πρόσφατα και στον ευρωπαϊκό τύπο, δείχνουν όλο το εύρος των εγκλημάτων της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα μας. Να σταματήσει εδώ και τώρα η Κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές (αστυνομία, λιμενικό, στρατός) να εγκληματούν στα ελληνικά σύνορα και να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Να απαντήσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στην Ερώτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για τις πρόσφατες αποκαλύψεις και του forensic architecture με 1.018 επαναπροωθήσεις μέσα σε δύο μόλις χρόνια από τις ελληνικές αρχές. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μηταράκης έχουν αίμα αθώων ανθρώπων στα χέρια τους. Είναι έγκλημα. Είναι ντροπή.

Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια και την ευημερία 50 προσφυγισσών και προσφύγων που βρίσκονται σε επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες από την περασμένη Πέμπτη σε νησίδα του Έβρου, ανάμεσά τους 12 παιδιά, τρεις έγκυες γυναίκες και μια 70χρονη γυναίκα με σάκχαρο.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees και η HumanRights360, οι προσφύγισσες και οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και μέσα για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε προσωρινά μέτρα που εξέδωσε προχτες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε τις ελληνικές αρχές να μην απομακρύνουν τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες από την Ελλάδα και να τους παράσχουν τροφή, νερό και επαρκή ιατρική περίθαλψη, όπως απαιτείται, μέχρι νεωτέρας.

Επί του παρόντος, οι βίαιες επαναπροωθήσεις παραμένουν ανεξέλεγκτες στα σύνορα της Ελλάδας και ατιμώρητες, ενώ η ποινικοποίηση των ομάδων βοήθειας συνεχίζεται, αναφέρει η Αμνηστία, η οποία καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί επειγόντως με τα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του κανόνα 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, ώστε να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ατόμων στη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία.

Οι προσφύγισσες και οι πρόσφυγες πρέπει να διασωθούν επειγόντως, να τους παρασχεθεί υποστήριξη και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και να τους χορηγηθεί πρόσβαση σε άσυλο, καταλήγει η οργάνωση.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ανθρώπου

Την αντίδρασή της στη θέσπιση κυβερνητικά ελεγχόμενης επιτροπής στο υπουργείο Μετανάστευσης για τη διερεύνηση των επαναπροωθήσεων εκφράζει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάνοντας λόγο για προσχηματική και επικίνδυνη επιλογή που «δυναμιτίζει εξ ορισμού κάθε ελπίδα για αξιόπιστη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών και μαζί αποτελεί απρόσφορη απόπειρα πολιτικού αποπροσανατολισμού, που δυστυχώς ενισχύει τις διάχυτες πλέον υπόνοιες περί παντελούς ελλείμματος διαφάνειας και λογοδοσίας για τα ζητήματα αυτά στη χώρα μας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.