Πανό με περιεχόμενο κατά της Ελλάδας ανάρτησαν Αλβανοί φίλαθλοι- Άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ

Σε μίνι διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε τελικά ένα  πανό  με περιεχόμενο κατά της Ελλάδας που ανάρτησαν Αλβανοί φίλαθλοι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας στα πλαίσια του Euro, στην πόλη Λανς.

Το πανό έγραφε στα αγγλικά: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα». Το περιστατικό έρχεται μετά το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.  Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα  ο Αλβανός ΥΠΕΞ είχε αναφερθεί σε «τσάμικο ζήτημα» ενώ μέλη του «Τσαμικού Κόμματος» είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ κατά την άφιξη του Έλληνα υπουργού. 

Στην ενέργεια αυτή άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Ευστράτιου Ευθυμίου, ο οποίος την χαρακτήρισε ως «θρασύτατη και προβοκατόρικη» και το περιεχόμενό της ως «προκλητικό». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παράλληλα αναφέρθηκε και στην καταφανή παραβίαση των κανονισμών της UEFA που απαγορεύει ρητά την ανάρτηση πανό με συνθήματα ή μηνύματα πολιτικού περιεχομένου και ζήτησε από αυτήν τη λήψη άμεσων μέτρων καθώς και την τιμωρία των υπευθύνων. Παράσταση διαμαρτυρίας  έγινε και προς την Αλβανική κυβέρνηση από την οποία η κυβέρνηση ζητά να καταδικάσει τη συγκεκριμένη «απαράδεκτη και προκλητική» ενέργεια. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, «είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους, που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA Θεόδωρο Θεοδωρίδη η οποία κοινοποιείται στην FIFA και την ΕΠΟ: 

Η επιστολή Κοντονή

«Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.

Διερωτώμεθα, πως είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της UEFA, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, και ακόμα περισσότερο, πως συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Αναμένουμε, εκ μέρους της UEFA τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.