Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Αγωνία τέλος σήμερα για τους τελειόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς  σταδιακά έως το μεσημέρι, αναρτώνται στα σχολεία όλης της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ. Στις 14.00 οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr.

Χθες, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.) 2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο μεταξύ, συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών: στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

Δείτε εδώ τα στατιστικά με το νέο σύστημα

Δείτε εδώ τα στατιστικά με το παλαιό σύστημα

«Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

   «Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών. Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας, απαντάμε με έργο. Θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ήταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν. Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr, όπως επισημαίνει το υπουργείο σε νεότερο, διορθωτικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Οι βάσεις 2016 εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τα ειδικά μαθήματα

Έως τις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση του.

Τα ειδικά εξεταστικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Από τη Τετάρτη 16 Ιουνίου άρχισαν  οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων 2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8-7-2016.

Η υποβολή του Μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειο τους και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό τους και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των Επαγγελματικών λυκείων και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Παρασκευή 8-7-2016.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ποιοί μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό

– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.

– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Η σειρά προτίμησης

Η σειρά προτίμησης και μόνο αυτή, σε συνδυασμό με τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος καθορίζουν τη σχολή στην οποία θα εισαχθεί. Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει το πολύ δύο επιστημονικά πεδία.

Χρειάζεται προσοχή στην αρίθμηση των σχολών προτίμησης -να είναι συνεχής, να μην παρουσιάζει επαναλήψεις ή παραλείψεις αριθμών.

Πολλοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι αν δηλώσουν κάποια σχολή με καλύτερη σειρά προτίμησης, θα κάνουν την εισαγωγή τους ευκολότερη, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Στη σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη μόνο το πόσο ενδιαφέρει κάποια σχολή και όχι τα μόρια που χρειάζονταν την περασμένη χρονιά.

Από τη στιγμή έκδοσης των αποτελεσμάτων οι επιτυχόντες σε μια σχολή εισάγονται υποχρεωτικά σε αυτήν.

Δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν άλλη, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα μόρια.

Μόνη εξαίρεση είναι να εγκριθεί η μετεγγραφή τους σε συγκεκριμένη σχολή.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.