Πέθανε ο πρώην Πρέοδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε νοσηλευόμενος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλεγόταν βουλευτής συνεχώς από το 1985 μέχρι και το 2012.

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, η κηδεία του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1950 στο Μαυροχώρι Καστοριάς από αγροτική οικογένεια. Έκανε σπουδές Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στα Νομικά και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόνης, στη Γερμανία.

Συλλυπητήρια 

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, σημειώνοντας ότι «προς τιμήν του η σημαία της Βουλής θα κυματίζει μεσίστια την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας».

Ο Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε τον Φίλιππο Πετσάλνικο, έντιμο πολιτικό, πάντα σταθερό και συνεπή στις αξίες και τις πεποιθήσεις του. Όπως σημείωσε, υπήρξε αυτοδημιούργητος και ακούραστα εργατικός, ξεκίνησε τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Καστοριά, την εκλογική του Περιφέρεια, η οποία τον τίμησε επανειλημμένως, εκλέγοντάς τον βουλευτή επί σειρά ετών.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε νευραλγικά αξιώματα, ως υπουργός, αλλά και ως πρόεδρος της Βουλής, κατά την περίοδο 2009 έως 2012. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, το ήθος, το πάθος της προσφοράς του για το κοινό καλό και η ευθύτητα στην έκφραση των απόψεών του, υπήρξαν τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν και τον καθοδηγούσαν. «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Δήλωση έκανε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Φίλιππο Πετσάλνικο, έναν δικό μας άνθρωπο, από τα σπλάχνα της παράταξης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησε τον τόπο ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Η προσφορά του υπήρξε διαρκής στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καστοριά που τον τίμησε με τόση εμπιστοσύνη. Στην παιδεία και τον πολιτισμό που υπηρέτησε με αφοσίωση. Στη Δικαιοσύνη και στη Δημόσια τάξη που υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και την ασφάλεια των πολιτών. Στον Απόδημο Ελληνισμό. Στο κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής. Θα το θυμόμαστε με σεβασμό για τον ακέραιο χαρακτήρα του και το δημοκρατικό του φρόνημα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Καλό ταξίδι, Φίλιππε».

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου. Ιδρυτικό μέλος και κατόπιν στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Πετσάλνικος διένυσε μια μεγάλη διαδρομή στον πολιτικό βίο της χώρας. Διετέλεσε υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του κόμματος του από το 1985 και μετά. Επίσης, το 2009 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βουλής ενώ, από το 2004 μέχρι και την εκλογή του στην προεδρία, είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος. Η πολιτική του πορεία χαρακτηρίστηκε από εντιμότητα, ευθιξία και σεβασμό στα καθήκοντα που κλήθηκε να εκτελέσει. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.