Ο Μάρδας «αδειάζει» την Πρόεδρο της Βουλής για την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος

Δημήτρης Μάρδας: Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος δεν αποτελούν και συμπεράσματα της κυβέρνησης

Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος της Βουλής: Διαγραφή χρέους. Γιατί το χρέος αυτό είναι «παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο».

Αποστάσεις από την δραστηριότητα της Προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για λογιστική διερεύνηση και κούρεμα του « επαχθούς» χρέους, φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση. Ετσι, η Πρόεδρος της Βουλής εισέπραξε την κριτική του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημ. Βάρδα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αποδόμησε τη βασική «προσωπική» της υπόθεση αλλά και προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ , το έργο δηλαδή της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος.

Ειδικότερα με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Μάρδας τόνισε:   «Η Βουλή έχει έναν Κανονισμό, ο οποίος της δίνει τη δυνατότητα να διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα συμπεράσματα από τα όποια επιστημονικά συνέδρια που γίνονται στη Βουλή είναι και συμπεράσματα της ελληνικής κυβέρνησης.  Η  κυβέρνηση δεν προτίθεται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα της επιτροπής χωρίς προηγουμένως να τα «φιλτράρει» επισταμένως. Πρόσθεσε μάλιστα πως «Αν είναι χρήσιμα θα τα χρησιμοποιήσει, διαφορετικά δεν δεσμευόμαστε» συμπλήρωσε. Στη συνέχεια συνέστησε στην πρόεδρο της Βουλής να χρησιμοποιεί με φειδώ τους επιθετικούς προσδιορισμούς «επονείδιστο» και «επαχθές» για το χρέος λέγοντας: «Θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς που κάνουμε. Οι όροι «επονείδιστο» και «επαχθές» είναι δύο διαφορετικοί όροι. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πως την χρησιμοποιούμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές και για το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής, σημειώνοντας: «θα πρέπει να προσεχθεί το κόστος των δραστηριοτήτων. Μπορεί να είναι κόστος δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα μέσα στη Βουλή, αλλά δεν παύει να είναι κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθεια ώστε να σταματήσει τις εργασίες της η συγκεκριμένη Επιτροπή καθώς, όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα η λειτουργία της.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε και νέα πρωτοβουλία στην ατζέντα των δραστηριοτήτων της. Προανήγγειλε προχθές τη σύσταση «παρατηρητηρίου» για τον έλεγχο της παραβίασης ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων από τα μνημονιακά προγράμματα, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρόταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 Παράλληλα, διαδικτυακή καμπάνια για την υποστήριξη του αιτήματος διαγραφής του επαχθούς χρέους έχει θέσει σε εφαρμογή η Επιτροπή Αλήθεια του Χρέους της Βουλής.

Μέσω της ιστοσελίδας http://greekdebttruthcommission.org/index_el.php καλούνται όσοι το επιθυμούν να στηρίξουν με την υπογραφή τους την προσπάθεια της Επιτροπής για διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Στην καμπάνια μέχρι τώρα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 17 γλώσσες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Την ίδια ώρα, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολής τους ζητούν το πόρισμα της επιτροπής να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.