Ο εκλογικός νόμος και τα σενάρια για διπλές κάλπες

Το Μαξίμου μπορεί να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών ως επιστημονική φαντασία, στελέχη της ΝΔ, όπως ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, μπορεί να λένε ότι «η κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της άλλους 45 μήνες θητείας», τα σενάρια όμως για τις περίφημες διπλές κάλπες επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο.

Πρόκειται για τα σενάρια που τροφοδοτούνται αφενός από το σχέδιο της κυβέρνησης για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση της απλής αναλογικής – ενδεχομένως και πριν από την Προεδρική εκλογή κατά τις τελευταίες πληροφορίες – και αφετέρου, από την σαφή επιδίωξη του Μαξίμου να ασκεί διαρκή πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο θεωρεί ότι ακόμη τελεί σε μετεκλογική αποσυσπείρωση και δεν διαθέτει αντιπολιτευτική δυναμική.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση στόχευε και το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Θεοδωρικάκος μάλλον… θα έχει ακούσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική αποτελεί θέση αρχής» – οπότε τίθεται εκτός οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης η σύμπραξή του σε κατάργησή της. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα δώσει σκληρή πολιτική μάχη κόντρα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όποτε και εάν την φέρει η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, θεωρούν πως αυτού του τύπου οι προειδοποιήσεις έχουν σαφή στόχο την άσκηση πίεσης και την εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά «απομονωμένου». Εδώ όμως, τον καθοριστικό ρόλο θα τον παίξει το ΚΙΝΑΛ και το εάν θα συναινέσει στην ενισχυμένη αναλογική που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σ’ αυτήν την περίπτωση, δε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση και μεταξύ Κουμουνδρούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί ένα νέο εκλογικό σύστημα, με αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο όμως θα δίνει αυτοδυναμία ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξης του 37%. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί προβλέπει επίσης αναλογικό μπόνους – μικρότερο όμως, με μέγιστο πριμ για το πρώτο κόμμα τις 35 έδρες και με τον πήχη της αυτοδυναμίας να προσδιορίζεται σε ένα ποσοστό ανάμεσα στο 40,3% και το 40,7%. Οπότε, το ερώτημα είναι εάν αυτή η απόσταση των 3,5 μονάδων θα γεφυρωθεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μια νέα συμμαχία ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής.

 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που προκρίνουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό με διπλές κάλπες, έτσι ώστε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση να «καεί» η απλή αναλογική και στην δεύτερη να κεφαλαιοποιηθεί το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα που εξακολουθεί να εμφανίζει η κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα δεν θα έβλεπαν αρνητικά και τις εκλογές εξπρές – είτε πριν το καλοκαίρι, είτε αμέσως μετά – πριν αρχίσει να επέρχεται η κυβερνητική φθορά.

Η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι πως δεν πρόκειται για σενάριο με υψηλές πιθανότητες υλοποίησης, έστω κι εάν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επαγρύπνηση στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την δημοσκοπική ευφορία, δεν θα ρισκάρει μια – πάντα απρόβλεπτη – προσφυγή στις κάλπες χωρίς να έχει το παραμικρό νέο χαρτί στα χέρια του ως δέλεαρ προς τους ψηφοφόρους.

Κι εδώ υπενθυμίζουν τις ματαιωμένες υποσχέσεις της ΝΔ προς την μεσαία τάξη που μένει… στα κρύα του λουτρού με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Τι θα κάνει, δηλαδή, η ΝΔ – θα πει στη μεσαία τάξη ξαναψηφίστε με για να σας δώσω εκείνα που σας έταξα αλλά δεν σας έδωσα στις προηγούμενες εκλογές;», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι οι όποιες εκλογικές εξελίξεις, εάν και εφόσον υπάρξουν, δεν θα προκύψουν πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος κι έρθει στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.