«Ομπρέλα»: Το κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο της νέας εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Οι εσωκομματικές διεργασίες και ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνεχίζονται…

Μετά τη συγκρότηση ενός  εσωκομματικού «ρεύματος ιδεών»  με το  όνομα Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (Ρ.ΕΝ.Ε). με τα βασικά στελέχη  να προέρχονται από τους Προεδρικούς  όπως ο πρώην γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο ΠΑΣΟΚογενής Αντώνης Κοτσακάς και ο «επικεφαλής» των μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης μια ακόμη  εσωκομματική  τάση με το όνομα  Ομπρέλα» δημοσιοποίησε την διακήρυξη της .

Mε ένα κείμενο –πλατφόρμα που διευρύνει την πολιτική και οργανωτική κινητικότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν στον προγραμματικό και προσυνεδριακό διάλογο 11 στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος- ανάμεσά τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ στη διαμόρφωση του έχουν συμβαλει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Ανδρέας Ξανθός , Χριστόφορος Παπαδόπουλος κ.ά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε την πρωτοβουλία της «Ομπρέλας» που στην πραγματικότητα, πρόκειται για  μια  νέα  εσωκομματική αντιπολίτευση που υπερβαίνει την «κίνηση των 53+» και συσπειρώνει όλους όσοι δεν ανήκουν στην  μικρότερη πλέον ομάδα των προεδρικών.

Οι βασικές αιχμές του κειμένου στις οποίες συνοψίζεται η διαφοροποίησή τους από την Κουμουνδούρου αφορούν:

  • Τη λειτουργία του κόμματος: Ζητούν περισσότερη συλλογικότητα και λιγότερο αρχηγισμό.
  • Την αντιπολιτευτική τακτική: Όχι στην μικροπολιτική και την επικοινωνία σε βάρος της ουσίας, ναι στην προγραμματική αντιπαράθεση.
  • Το ιδεολογικό στίγμα: Υπερασπίζονται την ριζοσπαστική αριστερά και τα κινηματικά χαρακτηριστικά της.
  • Τη στρατηγική στόχευση: Προοδευτικές συμμαχίες με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο συμβολής της «Ομπρέλλα» στον προσυνεδριακό διάλογο

Ως συμβολή στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος, σήμερα από θέση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος που εξελίσσεται και ενόψει των νομαρχιακών συνδιασκέψεων, κατατίθεται το παρόν κείμενο με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μια ανοικτή πολιτική πρωτοβουλία διαλόγου, για την αντεπίθεση και τη νικηφόρα προοπτική απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση που έχει οδηγήσει σε συνεχή όξυνση των ανισοτήτων και σε πολλαπλά αδιέξοδα την κοινωνία και τη χώρα μας.

Η ανάγκη για έναν ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο, για πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις καθίσταται επιτακτική μέσα στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε ώστε να υπάρξει μια νέα ελπίδα και ένα κοινωνικό συμβόλαιο, να διαμορφωθεί η δυναμική και πλειοψηφική κοινωνική συναίνεση και στήριξη για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ανάγκη που ανταποκρίνεται τόσο στον απαραίτητο αναστοχασμό και την ανασύνθεση της σύγχρονης Αριστεράς στο νέο διεθνές περιβάλλον και την ανταπόκριση στα επίδικα που ορίζουν τον κόσμο μας για το παρόν αλλά και για το μέλλον μετά την πανδημία, όσο και στην ετοιμότητα του κόμματος ενόψει ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα στο προσεχές διάστημα.

Το παρόν κείμενο κατατίθεται στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στη συγγραφή του κειμένου συνέβαλαν οι συντρόφισσες και σύντροφοι μέλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ή και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Κώστας Αθανασίου, Άγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.