Οι Τούρκοι βγάζουν το Oruc Reis στο Καστελλόριζο για σεισμικές έρευνες- Επιφυλακή στην Αθήνα

Navtex για έρευνες στο Αιγαίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 21 Ιουλίου η Τουρκία. Συγκεκριμένα οι τουρκικές έρευνες στο Αιγαίο από το ORUÇ REİS θα γίνουν στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στον τουρκικό στόλο και μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν πως τουρκικά πλοία βρίσκονται έξω από το Καστελόριζο, τη Ρόδο, ενώ πλέουν και στη Σάμο και τη Μυτιληνη. Από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις, ενώ από το Μαξίμου αναφέρεται πως «παρακολουθούν τις εξελίξεις και υπάρχει ετοιμότητα». 

Σχετικά με την δέσμευση περιοχής με Navtex, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία είχε βρεθεί και πριν από μερικούς μήνες τον ίδιο τουρκικό ερευνητικό με την ελληνική πλευρά να ισχυρίζεται τότε, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, πως η παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ είχε γίνει επειδή «παρασύρθηκε από τον αέρα». Τότε το Tvxs.gr είχε επισημάνει με σχετικό ρεπορτάζ πως το Oruc Reis θα επιστρέψει και πως μόνο συγκυριακές δεν ήταν οι τουρκικές ενέργειες, όπως επιχειρούσε να τις παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα Navtex, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.  Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία παραβίαση και πως όλα γίνονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της υπεράσπισης των τουρκικών δικαιωμάτων. «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Από πλευράς του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα». Πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά», ενώ είπε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην στήριξη των συμμάχων της και υποστήριξε πως «εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος.
 

Η ενέργεια της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο αποφάσεων. Μάλιστα, μετά την έκδοση της Νavtex με την οποία η Τουρκία αναγγέλλει σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου, υπήρξαν και υπερπτήσεις στο Καστελόριζο, στη Ρω και στη Στρογγύλη, ενώ κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και στον τουρκικό στόλο, στο ναύσταθμο του Ακσάζ. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί Navtex για γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη». Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενώ δόθηκε εντολή ανάκλησης των αδειών των στελεχών και διαταγή μετάβασης στις μονάδες τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έντονη κινητικότητα υπάρχει τόσο στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όσο και του Έβρου.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις με την τουρκική navtex έρχονται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως «η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», ενώ συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά υπό όρους, οι οποίο δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, και προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας». «Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αν και υπογράμμισε πως η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη σχετικά με την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και πως η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει την «αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και για τα μεταναστευτικά ζητήματα». 

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
 

  • 33 55.22 N – 027 59.83 E
  • 34 58.25 N – 030 31.50 E
  • 34 18.18 N – 030 54.52 E
  • 34 17.03 N – 030 06.12 E
  • 33 49.13 N – 030 06.38 E
  • 33 40.95 N – 028 46.62 E
  • 33 47.37 N – 028 20.27 E
  • 33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.