Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το 20ο συνέδριο των Νέων Αγροτών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουμε το 20ο συνέδριο νέων αγροτών και ευχόμαστε να αποδειχτεί χρήσιμο και συνεπές στους στόχους τους, σηματοδοτώντας την κατεύθυνση της γεωργίας στη χώρα μας. Μιας γεωργίας η οποία θεωρούμε πως είναι η βάση της παραγωγικής πυραμίδας και ο πυλώνας, στον οποίο πρέπει να στηριχθεί τόσο η εθνική όσο και οι τοπικές οικονομίες.

Ο ρόλος των αγροτών κρίσιμος, των νέων αγροτών ακόμη περισσότερο· γιατί είναι αυτοί που καλούνται να εξασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, ώστε να υπάρχουν για τις επόμενες γενιές, και την προστασία της υπαίθρου που εγκαταλείπεται. Είναι αυτοί που καλούνται να παράξουν ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρουν τη θέση τους στην αγορά ασκώντας μια βιώσιμη δραστηριότητα και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες.

Το μέλλον ανήκει στην γεωργία λοιπόν. Σε μια γεωργία όμως που πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις εντατικές μονοκαλλιέργειες και την εξάρτηση από τα αγροχημικά και άλλου τύπου εισροές, οι οποίες κοστίζουν ακριβά τόσο στους γεωργούς όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία. Σήμερα λοιπόν είναι πιο άμεση από ποτέ η ανάγκη μετάβασης σε μια βιώσιμη προσέγγιση του αγροτικού τομέα. Κομβικό ρόλο στην προσέγγιση αυτή πρέπει να έχουν οι βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας και εκτροφής ζώων, ο σεβασμός του  περιβάλλοντος και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι νέοι αγρότες πρέπει να δράσουν και να λειτουργήσουν σε πολλά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τους τόσο την οικονομική, όσο την περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Πρέπει να συνεργαστούν δημιουργώντας ομάδες παραγωγών για να άρουν τους περιορισμούς της αγοράς και να δημιουργήσουν κανάλια επαφής με τους καταναλωτές, ώστε να προσαρτήσουν στο δικό τους εισόδημα την προστιθέμενη αξία από την πώληση των αγροτικών προϊόντων.

Οι νέοι αγρότες πρέπει να ξαναβρούν τους δεσμούς με την γη και την αγροτική δραστηριότητα, που έχουν χάσει κάποιοι από τους παλαιότερους, να νοιαστούν για τα αγαθά που παράγουν διασφαλίζοντας πως αυτά είναι ασφαλή και ποιοτικά, έχοντας συναίσθηση του κομβικού τους ρόλου. Να ανακαλύψουν ξανά και να μεταφέρουν στις σημερινές συνθήκες τοπικές ποικιλίες φυτών και φυλές ζώων, προϊόντα και παραδοσιακές τεχνικές που κουβαλούν μέσα τους προσαρμογές και σοφία αιώνων. Να διαφυλάξουν την υγεία της κοινωνίας από την χρήση  επικίνδυνων τεχνολογιών υψηλού ρίσκου, όπως των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και να αγωνιστούν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας του τόπου τους.

Οι νέοι αγρότες είναι αυτοί που καλούνται να αγωνιστούν και να εφαρμόσουν λύσεις στην κατεύθυνση της ενεργειακής απεξάρτησης της γεωργίας, αντιλαμβανόμενοι τον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχουν στη διατήρηση των αποθεμάτων βιομάζας και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Καλούνται να ανορθώσουν την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια του αγρότη για το επάγγελμά του. Θα πρέπει να παλέψουν επίσης ενάντια σε ένα νέο κίνδυνο. Στον κίνδυνο υφαρπαγής της αγροτικής γης που εξαιτίας της κρίσης θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας και της επισιτιστικής μας ασφάλειας.

Οι προκλήσεις λοιπόν για το μέλλον της γεωργίας είναι πολλές και οι απαντήσεις θα πρέπει δοθούν τώρα· και καλούνται να τις δώσουν οι νέοι αγρότες, το πιο δυναμικό κομμάτι του αγροτικού χώρου. Είναι μια ώρα ευθύνης λοιπόν για τον αγροτικό κόσμο. Και όπως μας λέει ο Καζαντζάκης, θα πρέπει: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω».

Καλή τύχη… το μέλλον ανήκει στην γεωργία και τους νέους αγρότες….

Πληροφορίες: Τέλης Τσόγκας τηλ 6973999653

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.