Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με φόντο τις εκλογές- Σφοδρές αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχε απολογιστικό χαρακτήρα για την τριετή πορεία της κυβέρνησής του και περιλάμβανε τις πολυαναμενόμενες εξαγγελίες που είχαν ως φόντο τις εκλογές.

Καταδεικνύοντας την έξοδο της Ελλάδας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναδιατύπωσε την θέση του ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Έριξε τις «σπόντες» του προς την ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για χαμένη τετραετία επί κυβέρνησής του, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ελληνοτουρκικά και δη στην έντονη προκλητικότητα που επιδεικνύει η Αγκυρα, λέγοντας με έμφαση «όχι κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Τα μέτρα στήριξης

Ανακοίνωσε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ λέγοντας πως είναι κοστολογημένα χωρίς όμως καμία παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόδοση επιταγής ακρίβειας 250 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των δικαιούχων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, αύξηση των συντάξεων καθώς και σχέδιο φθηνή στέγη για νέους έως 39 ετών.

Ειδικότερα, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε οκτώ μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και μία που αφορά τη στέγη των νέων.

  • Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ. Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
  • Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
  • Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ (από 174 εκατ.) Τα κριτήρια διευρύνονται. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.
  • Για τον πρωτογενή τομέα,θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
  • Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000.
  • Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους.
  • Διευθετούνται αμέσως μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
  • Από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Γα τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Μόνιμες παρεμβάσεις

  • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Καταργείται για πάντα και για όλους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.
  • Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.
  • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
  • Ξεκινά η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
  • Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, στις νέες μητέρες, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
  • Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.
  • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
  • Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως.
  • Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Πρόγραμμα στέγασης νέων

Ο πρωθυπουργικός ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι. Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 39 ετών.

Τη Δευτέρα ,12 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 π.μ., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιήσει δηλώσεις για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.


Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με σφοδρή κριτική υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ την 86η ΔΕΘ για ανακούφιση των πολιτών απ’ το τσουνάμι ακρίβειας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Κύκνειο άσμα Μητσοτάκη – Ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει τελειώσει»

Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της ακρίβειας πραγματοποίησε σήμερα τη τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ. Στο κύκνειο άσμα του προσπάθησε με πολύ κόπο και ιδρώτα να περιγράψει μια φωτεινή Ελλάδα του ίδιου και των φίλων του που έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία. Για τους εργαζόμενους, όμως, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες απλά προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση, ανέχεια και αδιέξοδα.

Έκανε μια προεκλογική ομιλία, μήπως και πείσει τους βουλευτές και το κόμμα του, που αρνούνται να τον υπερασπιστούν στο ζόφο που έχει πνίξει την πολιτική ζωή της χώρας.

Πρώτον, τον ενημερώνουμε ότι «η Ελλάδα πλησιάζει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα» γιατί ο ίδιος και το παρακράτος του όποτε και αν γίνουν εκλογές θα αποτελέσουν παρελθόν. Αφιέρωσε μισή φράση για το όργιο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακό λάθος». Δεν διευκρίνισε όμως εάν το λάθος ήταν ότι μας άκουγε όλους ή ότι τον καταλάβαμε.

Δεύτερον, επιβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας πολιτικής αστάθειας και προανήγγειλε εμμέσως νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας πως κάνει τους θεσμούς και το Σύνταγμα κουρέλι ανά πάσα στιγμή, μόνο και μόνο για να πείσει τους βουλευτές του πως υπάρχει ελπίδα να ξανά είναι πρωθυπουργός. Μάταια, όμως γιατί καμία τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Βελλίδειο.

Τρίτον, την ώρα που έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας ακρίβειας στην Ελλάδα του αρνητικού ρεκόρ πληθωρισμού, ο κ. Μητσοτάκης ήταν  μία από τα ίδια : καμία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, παρά μόνο επιδότηση της αισχροκέρδειας από τις τσέπες των πολιτών και τα τρομακτικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους και την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών. Καμία παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μειωθούν οι τιμές. Μία από τα ίδια δηλαδή σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Τέταρτον, συγχαίρουμε τον κ. Μητσοτάκη που «πουλάει» αυξήσεις στις συντάξεις με τη ρύθμιση του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προέβλεπε από τότε για το 2023. Αντί για ψέματα, όμως, οι συνταξιούχοι περίμεναν να τους αποδώσει τα αναδρομικά που τους έκλεψε για δεύτερη φορά η ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει πολιτικά τελειώσει. Το κρίσιμο είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα προτού τελειώσει μαζί του και η χώρα.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του «δύσκολου χειμώνα», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι μόνο δε συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων.

Γι’ αυτό το λόγο και όσα ελάχιστα εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους.

Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ακόμη και τα μέτρα για τη στέγη – ελλείψει προγραμμάτων εργατικής λαϊκής κατοικίας – συνδέονται με Συμπράξεις  Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συνεπώς το δίλημμα «ανάπτυξη και σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση» που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι πλαστό και παραπλανητικό. Σήμερα ζούμε ακριβώς τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που για το λαό μεταφράζεται σε αστάθεια, ανασφάλεια, επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του.

Στη «βαρυχειμωνιά» αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς «σωτήρες». Απαιτείται οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, σύγχρονα δικαιώματα, αξιοποίηση κάθε δυσκολίας κι αστάθειας του συστήματος για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελος του λαού.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Ένας αμετανόητος, αδιόρθωτος και επικίνδυνος Πρωθυπουργός στον δικό του μαγικό, ολιγαρχικό κόσμο

Αν κάποιος είχε την υπομονή να ακούσει σήμερα τον κ. Μητσοτάκη, θα νόμιζε πραγματικά πως δεν ζει στην χώρα της Μητσοτάκης Α.Ε. των ολιγαρχικών κλοπών και των κυβερνητικών υποκλοπών.

Ένας αμετανόητος, αδιόρθωτος και επικίνδυνος Πρωθυπουργός στον δικό του μαγικό, ολιγαρχικό κόσμο.

Την ώρα που ο κόσμος έξω μαζί με το μπλοκ του ΜέΡΑ25 διαδήλωνε μαζικά, ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία πως δεν ζει στο Ολιγαρχικό κράτος και το Μητσοτακικό παρακράτος που καθημερινά την ληστεύει με το ένα χέρι και τη δέρνει με το άλλο, κρυφακούγοντας κιόλας «για το καλό της» τις διαθέσεις και τις προθέσεις της.

Είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης είναι πια σε αποδρομή και προσπαθεί με την ολιγαρχική και μιντιακή εξουσία του, αλλά και μερικά επικοινωνιακά και προεκλογικά ψίχουλα, να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί πλεόν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Αυτό όμως αφορά μόνο το τεστ πίστης των χειροκροτητών που επιστρατεύτηκαν να γεμίσουν κάθε σπιθαμή του Βελλίδειου ώστε ο ταχύτατα βυθιζόμενος στα σκάνδαλά του Πρωθυπουργός να εκπέμψει επικοινωνιακο μήνυμα ενότητας αλλά ταυτόχρονα να δέσει τις βαρωνίες του κόμματός του σε όρκο συνενοχής.

Η κοινωνία χρειάζεται εδώ και τώρα ρήξη με το ολιγαρχικό καθεστώς που καθημερινά την ληστεύει μέσω της Μητσοτάκης Α.Ε. και των διαφόρων ληστρικών μηχανισμών όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έστησε η προηγούμενη μνημονιακή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος κ. Μητσοτάκη σας έχει πάρει πια χαμπάρι και δεν θα επιτρέψει ούτε τη διαιώνιση του δικού σας καθεστώτος, ούτε την εναλλαγή σας από άλλες μνημονιακές, ολιγαρχικές δυνάμεις που θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές.

Ο λαός μας θα επιλέξει τη ρήξη, γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.

Παλεύουμε για τη Ρήξη. Παλεύουμε για τις ζωές μας. Και θα τις πάρουμε πίσω. Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό εδώ και τώρα με δημοψήφισμα για κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.

Καμία ανακοχή με την Μητσοτάκης Α.Ε. και κάθε μνημονιακή, ολιγαρχική πολιτική!

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ

Αφήνοντας ενοχικά εκτός κάδρου στην αποψινή ομιλία του το κράτος δικαίου, τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο δημοσιονομικού λαϊκισμού.

Τελικά το «λεφτόδεντρο» φύτρωσε στην αυλή του Μαξίμου, καθώς ο κ.Μητσοτάκης μοίρασε  το δημόσιο χρήμα με αυταρέσκεια, αποκρύπτοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος που χρησιμοποιεί, προέρχεται αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση της κατανάλωσης των ευάλωτων και μικρομεσαίων νοικοκυριών και ενώ επί τρία χρόνια εξασφάλισε απαλλαγές και δώρα στους ισχυρούς. Η κοινωνία μας χρειάζεται στήριξη, που θα βασίζεται σε επιλογές δίκαιες και όχι προσανατολισμένες στις κάλπες.

Με παραδειγματική καθυστέρηση αναγνώρισε το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των νέων οικογενειών και των φοιτητών, που φέτος αποτέλεσε ένα τα μεγαλύτερα εμπόδια στις σπουδές τους. 

Επίσης, αναγνώρισε την ανάγκη των ενεργειακών κοινοτήτων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες ξεχνώντας όμως ότι λίγες εβδομάδες πριν με νόμο της ΝΔ οι ΑΠΕ πηγαίνουν στα χέρια των λίγων και ισχυρών.

Έστω και με αυτά τα ψήγματα φαίνεται ότι η ΝΔ δεν παρακολουθούσε απλά , αλλά πολύ προσεκτικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις σε αυτά τα θέματα πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης οδηγούμενος από την εξουσιομανία του και βλέποντας τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του γι’ αυτό επένδυσε εκ νέου  στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», επιλέγοντας στην θεσμική εκτροπή που πρωταγωνιστεί αυτός και το περιβάλλον του, να προσθέσει και την θεσμική ανακολουθία.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/

https://www.sofokleousin.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.