Οικοδόμοι: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας- Ρίψη χημικών και επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις

Ελεύθεροι αφέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας οι δύο οικοδόμοι που είχαν προσαχθεί νωρίτερα  με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας» μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Σκόνη, πέτρες, λάσπη, όλη μέρα στο γιαπί – Ποτέ δουλειά την Κυριακή»

Με το σύνθημα αυτό συγκεντρώθηκαν  το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στις Κατασκευές μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα απόρριψης του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Οι ρυθμίσεις που ξηλώνουν το 8ωρο και επιβάλλουν διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, που επιτρέπουν τη λειτουργία επιχειρήσεων σκυροδέματος τις Κυριακές ανοίγοντας τον δρόμο για δουλειά στην οικοδομή και τα εργοτάξια επτά μέρες την εβδομάδα, βρέθηκαν στο στόχαστρο των εργαζομένων. «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο που έρχεται σε συνέχεια των ήδη φωτισμένων νόμων, κατήγγειλε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Έχουν το θράσος οι κυβερνώντες και λένε ότι είμαστε τυχεροί γιατί θα εργαζόμαστε τετραήμερο», σχολίασε και υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή προωθούν τη δεκάωρη δουλειά που θα αμείβεται με «αέρα κοπανιστό». «Δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε αυτό. Και θα παλέψουμε μαζί με άλλους κλάδους ώστε το νομοσχέδιο αυτό να μην έρθει καν στη Βουλή», τόνισε. Δίπλα στα παραπάνω, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις ρυθμίσεις που θέτουν στο στόχαστρο τα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία.

Τσιμέντωσαν την πόρτα του Υπουργείου

«Αφού δεν παίρνουν από λόγια θα τους το πούμε και με πράξεις», διαμήνυσαν οι οικοδόμοι. Και για να αποδείξουν στον υπουργό ότι το μπετό δεν γίνεται μόνο του ούτε μπορείς να το φτιάξεις την Κυριακή και να το ρίξεις τη Δευτέρα, οργάνωσαν επιτόπου ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο παραγωγής σκυροδέματος: Η μπετονιέρα τέθηκε αμέσως σε λειτουργία και το μπετό έπεσε στην πόρτα του υπουργείου, προκειμένου ο υπουργός να διαπιστώσει εξ ιδίας πείρας αν θα μπορέσει να το φτυαρίσει την επόμενη μέρα.

This image has an empty alt attribute; its file name is oikodomoi-yp-ergasias-25-1024x576.jpg

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε με τη ρίψη χημικών και επίθεση στους εργαζόμενους. «Στην απεργία θα νεκρώσουν όλα τα γιαπιά και τα εργοτάξια», διαβεβαίωσαν οι οικοδόμοι ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζουν τη μάχη κόντρα στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και την καταστολή που επιστρατεύει για να την προωθήσει.

Στο μεταξύ, «την προσαγωγή δύο οικοδόμων στο Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ) Ακροπόλεως, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας «να απελευθερωθούν εδώ και τώρα οι δύο συνάδελφοι οικοδόμοι». Ωστόσο, μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου οι δύο οικοδόμοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων: «Καταγγέλλουν την αστυνομική βία εναντίον των οικοδόμων»

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «καταγγέλλουν την αστυνομική βία εναντίον εργαζόμενων οικοδόμων που διαδήλωναν κάτω από το υπουργείο εργασίας απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο – έκτρωμα».

Ένα νομοσχέδιο, τονίζουν, «που νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία. Καταργεί το οκτάωρο, καταργεί την Κυριακή αργία βάζει νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις στο δικαίωμα της απεργίας, την οργάνωση των αγώνων και την λειτουργία των συνδικάτων».

Η κυβέρνηση, αναφέρουν, «έχει την πολιτική ευθύνη για την σημερινή επίθεση απέναντι στους οικοδόμους. Το υπουργείο εργασίας είναι ανοιχτό και στρώνει κόκκινα χαλιά για να το επισκεφθούν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, για να σχεδιάσουν από κοινού όλα τα αντεργατικά μέτρα που βλέπουμε να προωθούνται σήμερα και το προηγούμενο διάστημα. Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα».

Καλούμε, υπογραμμίζουν, «όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη στις 10 Ιούνη. Να εκφραστεί το παλλαϊκό όχι στο νομοσχέδιο με οργανωμένο λαϊκό αγώνα, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να το πάρει πίσω εδώ και τώρα.

Καλούμε επίσης τα σωματεία των οικοδόμων να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση συλλαλητηρίων την Πέμπτη 3 Ιούνη σε όλη τη χώρα. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε. θα παλέψουμε μέχρι το τέλος».

ΠΗΓΗ: https://www.902.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.