Ξεμένουν από ρευστότητα εκατοντάδες επιχειρήσεις μετά το «πάγωμα» πληρωμής επιταγών

Σοβαρές αλλά και αλυσιδωτές επιπτώσεις προκαλεί στην αγορά η απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, που επιβλήθηκε για όσες έχουν ημερομηνία από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι την 31η Μαΐου 2020 και για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους ή πλήττονται λόγω της κρίσης της πανδημίας. 

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, η αναστολή για 2,5 μήνες δημιουργεί οξύ θέμα ρευστότητας για εκατοντάδες εισαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έχουν αγοράσει και προπληρώσει εμπορεύματα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό εδώ και αρκετούς μήνες και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη στάση πληρωμών. Εξίσου οξύ είναι το πρόβλημα για όλες τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που έχουν πουλήσει εμπορεύματα και έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές 3 ή 6 μηνών, η εξόφληση των οποίων παρατείνεται για άλλους 2,5 μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως εξηγούν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, η αναστολή πληρωμών δημιουργεί μείζον θέμα για την επιβίωσή τους και εν τέλει για τη συνέχιση λειτουργίας τους στη χώρα μας, καθώς έχει οδηγήσει την αγορά σε μαζική αθέτηση πληρωμών για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το θέμα έχει θέσει με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος ζητεί να ληφθούν µέτρα άµεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒΕ ζητεί σε ό,τι αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν διακινηθεί πριν από τις 30 Μαρτίου, είτε αυτές έχουν κατατεθεί στην τράπεζα ή σε εταιρεία factoring είτε είναι στα χέρια του κομιστή, και εφόσον δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό του εκδότη και με την προϋπόθεση ότι αυτός υπάγεται στους πληττόµενους ΚΑΔ, το ποσό να χρηµατοδοτείται από την τράπεζα ή το factoring.

Η χρηματοδότηση ζητείται να γίνεται προς τον εκδότη της επιταγής ως κεφάλαιο κίνησης µονιµότερου χαρακτήρα µέσω ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού διάρκειας έως 3 έτη και περίοδο χάριτος κεφαλαίου το πρώτο έτος, µε εγγύηση ελληνικού Δηµοσίου και επιτόκιο 0,5% και να µη ζητείται η κάλυψή του από τον δανειοδοτηθέντα κοµιστή. Πέραν του ουσιαστικού προβλήματος, με την απόφαση δημιουργήθηκαν και τεχνικά προβλήματα, καθώς ερμηνεύθηκε ως οριζόντια αναστολή για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ, ακόμη και αν κάποιες από αυτές είχαν τη δυνατότητα και επιθυμούσαν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Με δεδομένο ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι «ο υπόχρεος και ο δικαιούχος μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου από τον υπόχρεο στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης», η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εξέδωσε χθες ανακοίνωση με βάση την οποία η διαδικασία δήλωσης για όσους ενδιαφερομένους θέλουν να κάνουν χρήση της αναστολής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου 2020. Εως εκείνη την ημερομηνία, σημειώνει η ΕΕΤ, δεν θα είναι επιτρεπτή η εμφάνιση, η πληρωμή και η σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Μετά την παρέλευση της 7ης Απριλίου δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση, ενώ από την 8η Απριλίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/πληρώνονται/σφραγίζονται κανονικά.

Οπως ενημερώνει η ΕΕΤ, εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων (παρά το ότι εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων) επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 7η Απριλίου 2020), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.