Ξεκινούν οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας

Η πανδημία του κορονοϊού δεν σταματούν τις πωλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, που ξεκινάει επίσημα τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση τριών ακόμα λιμανιών της χώρας.

Την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.

«Η σημερινή εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη συντονισμένη ανάπτυξη των περιφερειακών λιμένων της χώρας», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Η οικονομική συγκυρία ωστόσο θέτει σοβαρά ερωτηματικά για την επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων καθώς παρασύρει αρνητικά την αξία των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει άγνωστο σε ποια στοιχεία και προβλέψεις θα βασιστεί η αποτίμηση των συγκεκριμένων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Βεβαίως, η ιδιωτικοποίησή τους δεν θα γίνει μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και γεωπολιτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,  για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και προορίζεται να μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με την δημιουργία βάσης επιθετικών ελικοπτέρων, την κατασκευή πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, τον ελέγχο του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, που εκμεταλλεύονται και αμερικάνικες εταιρείες και  τον έλεγχο των στενών  του Βοσπόρου μοναδική έξοδο του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι ην ερχόμενη Τρίτη 21 Ιούλη αναμένεται να πιάσει λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που φέρνει αμερικανικά στρατεύματα για διεκπεραίωση μέσω της χώρας, την οποία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως στρατηγικό κόμβο μετακίνησης μάχιμων τμημάτων τους προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το πλοίο μεταφέρει 3000 στρατιώτες  με τον εξοπλισμό τους οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφερθούν είτε οδικώς είτε σιδηροδρομικώς στην Ρουμανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης για την επιχείρηση  ATLANTIC RESOLVE.

Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους τρεις διαγωνισμούς

Τα επιμέρους στοιχεία  των προσκλήσεων ενδιαφέροντος που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως εξής:

1. Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΑ έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία, έως τις 2 Οκτωβρίου (έως τις 17:00 ώρα Ελλάδας).

2. Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ). Αντίστοιχα, η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία έως τις 2 Οκτωβρίου (έως τις 17:00 ώρα Ελλάδας).

Στους διαγωνισμούς αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν οι «Deloitte Business Solutions – Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι «Your Legal Partners – Δρακόπουλος & Βασαλάκης – Αλεξίου Κοσμόπουλος» ως νομικός σύμβουλος, το «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικός σύμβουλος και η εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικός σύμβουλος.

3. Οργανισμός Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ). Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, ο διαγωνισμός προβλέπει την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β’ του ΟΛΚ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.