Ξεκαθαρίζει σήμερα το θέμα της κυβερνητικής διεύρυνσης

Το στίγμα τής από εδώ και πέρα πορείας της κυβέρνησης, αλλά και «απαντήσεις» για το ζήτημα των συμμαχιών και των συνεργασιών, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη 1 το μεσημέρι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η χθεσινή δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη (real.gr) με την οποία διατύπωσε την εκτίμηση «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά –αντίθετα– είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον» προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις -μέχρι και αντιδράσεις- εντός και εκτός της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι αρχικά αποσκοπούσε, όπως λένε στελέχη του Μαξίμου, στο να «ξορκίσει» τα σχετικά σενάρια.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης που σε χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπε ότι «αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις» στις οποίες συμπεριέλαβε την Ένωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε την Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά.

Ωστόσο, πρόσθεσε, μια συζήτηση με τις προαναφερθείσες δυνάμεις «κόπηκε προχθές», δηλαδή – όπως άφησε να εννοηθεί – μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Φλαμπουράρης, έθεσε το ρητορικό ερώτημα «από που προκύπτει ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία;» υπογραμμίζοντας στην συνέχεια, ότι «αυτά τα λέει η αντιπολίτευση για να δικαιολογήσουν την στάση τους».

Στην επαναδιατύπωση της ερώτησης αργότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι «όποτε έγινε οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ», προσθέτοντας ότι το καλύτερο σενάριο τώρα είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και, στην πορεία, δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αγωνιστούν για να βγει η χώρα από την κρίση να συμπαραταχθούν «είτε με ψήφο, είτε με διάλογο, είτε με συμμετοχή».

Διευκρίνισε πάντως ότι ο ίδιος δεν μιλά για «διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Στο σημείο αυτό επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, διευκρίνισε οτι ο κ. Λεβέντης δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό» και πρόσθεσε ότι από τα «9 σημεία» που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά».

Επίσης, είπε ότι ο κ. Λεβέντης κάνει λάθος όταν μιλά για 11 διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Τέλος, ο Αλ. Φλαμπουράρης, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα για οποιοδήποτε θέμα (έλθει προς ψήφιση) στην Βουλή».

Κανένα πρόβλημα…

Δεν υπάρχει πρόβλημα με την κυβερνητική πλειοψηφία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Mega.

«Γιατί να μην αντέξει (σ.σ. η πλειοψηφία των 153 βουλευτών); αναρωτήθηκε ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είπε: «Το ότι ένας ηγέτης αντιλαμβανόμενος την ευθύνη που έχει απέναντι σε έναν λαό έχει μια τέτοια τοποθέτηση και αναζητά μια συνεννόηση σε μείζοντα ζητήματα, δείχνει την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος αυτός για την πατρίδα του και την κοινωνία».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως: «ο ελληνικός λαός είναι ο τελικός κριτής και θα κρίνει την πρωτοβουλία Τσίπρα και την άρνηση της αντιπολίτευσης να συνδράμει».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων δυνάμεων στην κυβέρνηση, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πως όταν κάποιος αναζητά τη συνεννόηση δεν σημαίνει ότι αυτόματα συμμετέχει κάποιος άλλος στην κυβέρνηση.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι σίγουρο ότι βουλευτές όπως ο κ. Παναγούλης «δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση».

«Απαντήσεις» για το ζήτημα των συμμαχιών

Το στίγμα τής από εδώ και πέρα πορείας της κυβέρνησης, αλλά και «απαντήσεις» για το ζήτημα των συμμαχιών και των συνεργασιών, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη 1 το μεσημέρι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αποτίμηση

Η συνεδρίαση έχει αντικείμενο την ψήφιση του προϋπολογισμού και τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις, ωστόσο η εισήγηση του πρωθυπουργού θα λειτουργήσει αντικειμενικά ως μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας με παράλληλες επιθέσεις στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που αρνούνται κάθε ιδέα συνεννόηση για τα μείζονα ζητήματα. Η τοποθέτηση αυτή θα έχει στόχο να «τονώσει» το ηθικό τόσο των βουλευτών όσο και της κοινωνίας που παρακολουθεί με προσοχή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Από το Μαξίμου αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτονται τα περί επικείμενης διαφωνίας βουλευτών του στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, συζήτηση την οποία καλλιέργησε μια τοποθέτηση του Βασίλη Λεβέντη (ΑΝΤ1). Παρ’ όλα αυτά η Ολγα Γεροβασίλη στη γραπτή δήλωσή της αναφέρθηκε στους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, που παραμένουν «συνεπείς στα όσα δημόσια και ξεκάθαρα συμφωνήσαμε -όλοι μας- με τον λαό στις εκλογές του Σεπτέμβρη» και «στηρίζουν τη μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.