Ν. Σύψας: Η μετάλλαξη είναι παντού- Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν

Την άποψη ότι εάν οι μεταλλάξεις δεν ελεγχθούν σύντομα η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε σκληρό lockdown – με κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς -εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας με τα οποία συνομιλεί το Μέγαρο Μαξίμου καθώς όπως λένε το σκέλος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη καθώς υπάρχουν και πληροφορίες που λένε ότι ο ιερέας που διαγνώστηκε με την μετάλλαξη, στην Θεσσαλονίκη , πριν από δύο μήνες είχε νοσήσει από κορωνοϊό. Εάν αυτό ισχύει τότε όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού δεν αναγνώρισε τα αντισώματα και έχει την ικανότητα να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχεί τους επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Σύψας: Η μετάλλαξη είναι παντού στην Ελλάδα-Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν

Πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪγια τις μεταλλάξεις που αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι. Όπως ανέφερε,   οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας», τόνισε ο Ν. Σύψας

 Ο Ν. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο Ν. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά. «Όχι καθόλου,αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορωνοϊο να ξανανοσήσει με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία.

«Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό», σημείωσε ο Ν. Σύψας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%  τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας ενώ τόνισε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα.

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων λυκείων και το αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση ο ίδιος υπογράμμισε πως πηγαίνουμε με στοιχεία ανά εβδομάδα και έτσι κρίναμε την Παρασκευή ότι είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε ενώ σημείωσε ότι αυτή την βδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου. «Ο ιός μας υπαγορεύει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος» υπογράμμισε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.