Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το Euro Working Group μετά τη σκληρή στάση του ΔΝΤ

Με διαφωνίες και εντάσεις φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε το EWG που συνεδρίαζε σήμερα για την εκτίμηση της εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ενδεικτικό της ασυμφωνίας είναι ότι οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συζητήσεις σε υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Ανησυχητική για τα όσα συνέβησαν είναι και η πληροφορία ότι στη συζήτηση σήμερα παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος ως γνωστών έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2% κάτι που αμφισβητεί έντονα η ελληνική πλευρά.

Καμία συμφωνία για επιστροφή του Κουαρτέτου στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις αυτές αναβάλλουν για μια ακόμη φορά την επίσκεψη του Κουαρτέτου στην Αθήνα για την αξιολόγηση του προγράμματος μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου και την ευρωτουρκική σύνοδο για το προσφυγικό

Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της σημερινής ΑΥΓΗΣ με τίτλο » Στο ΑΜΗΝ με το ΔΝΤ» στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και ιδιαίτερα οι εξωπραγματικές αξιώσεις του ΔΝΤ σε μια σειρά θεμάτων, με κραυγαλέα την εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 4 δισ. το 2016 και συνολικά 9 δισ. (Τόμσεν) μέχρι το 2019, που ισοδυναμούν με άλλο ένα Μνημόνιο, απειλούν με εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση και επιβαρύνουν την κατάσταση για όλη την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, παρ’ ότι η κυβέρνηση υπέβαλε συμπληρωματικές προτάσεις και πέτυχε προσέγγιση με την ευρωπαϊκή πλευρά σε αρκετά θέματα, μετατέθηκε για μετά τις 7 Μαρτίου, οπότε θα συγκληθεί το Eurogroup, αλλά και η ευρωτουρκική σύνοδος για το προσφυγικό. Και αυτό παρά την επισήμανση του ίδιου του ΔΝΤ ότι τον Μάρτιο λήγουν ομόλογα 1,8 δισ. ευρώ, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση των ταμειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου από τον Απρίλιο και να γίνεται ορατός ο κίνδυνος πισωγυρίσματος για όλους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.