«Ναι» από τη Βουλή στη σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια – Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό

Με 156 ψήφους υπέρ έναντι 72 κατά και 22 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή στα Μνημόνια.

«Ναι» στη σύσταση της επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίασε από τη ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές.

Η επιτροπή θα αποτελείται από 17 βουλευτές όλων των κομμάτων, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Βάσει της κυβερνητικής πρότασης που υπερψηφίστηκε θα εξεταστούν τέσσερις διαφορετικές περίοδοι. Αυτή του Οκτωβρίου του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, περίοδος που υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση. Δεύτερη χρονική περίοδος που θα εξεταστεί θα είναι αυτή του Μαΐου του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, σχετικά με τις συνθήκες υπογραφής της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Η τρίτη περίοδος εξέτασης ξεκινά τον Νοέμβριο του 2011 και φτάνει μέχρι τον Μάιο του 2012, που αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έπληξε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τους μικροομολογιούχους και τις τράπεζες. Επίσης, η τέταρτη χρονική περίοδος που θα εξεταστεί από την επιτροπή ξεκινά από τον Ιούνιο του 2012, και φτάνει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, περίοδος δηλαδή που υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Αντιδρώντας στην κίνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΔ κατέθεσε δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά, η οποία θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Βουλής μετά από απόφαση της Ολομέλειας, στην αρχή της διαδικασίας.

Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Καραμανλή, κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι η ΝΔ θα πρέπει να υπερασπιστεί με στοιχεία και σαφή πολιτικό λόγο το έργο των περιόδων 2004-2009 και 2012-2014.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ζητεί την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ως πρώτου μάρτυρα στην εξεταστική. Επίσης, ζητεί να κληθούν οι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, αλλά και οι Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν, Στρος Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ. Οι τελευταίοι ζητείται να κληθούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν.

Η συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή ήταν μαραθώνια και κορυφώθηκε με τη σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων:

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, προκειμένου «να διερευνηθεί αν πρόκειται απλώς για πολιτικές αποφάσεις ή αν πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις κρύβονται και άλλα συμφέροντα», ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα θέματα για τα οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις μέσα από την εξεταστική επιτροπή:

1. Τη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος που ξεκίνησε το 2009 και έκλεισε το φθινόπωρο του 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

2. Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε τη δυνατότητα να «παίζουν αέρα» στο Χρηματιστήριο από 3 σε 10 μέρες μετατρέποντας το Τ+3 σε Τ+10.

3. Τι έγινε στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011.

4. Πώς ανετράπη ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ποιος ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά μετά τις Κάννες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

5. Τι συμβαίνει τώρα με τον Α. Σαμαρα και ζητά τώρα οικουμενική κυβέρνηση δύο μήνες μετά τις εκλογές.

6. Τι πέτυχε το PSI, που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και προστάτευσε τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις γερμανικές.

7. Να εξεταστεί τι έγινε με την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Πώς κρίθηκαν βιώσιμες οι ιδιωτικές τράπεζες και όχι η δημόσια Αγροτική Τράπεζα. Τι έγινε στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

8. Για ποιο λόγο ψηφίστηκαν οι διατάξεις της παροχής ασυλίας. «Γιατί χρειάζονταν αυτές οι διατάξεις ασυλίας αν όλα γινόντουσαν σύμφωνα με τον νόμο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της».

«Γι΄αυτό είδατε να ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη» είπε ο κ Νικολόπουλος.

«Ήταν αντιαισθητικό το θέαμα, στελέχη της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να δίνουν επικοινωνιακές μάχες εναντίον της σύστασης μιας επιβεβλημένης έρευνας. Η καταψήφιση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα που ηθελημένα ή αθέλητα έγινε σε βάρος των Ελλήνων, τελικά θα κριθεί από τον ίδιο το λαό. Το λαό που εδώ και χρόνια αναρωτιέται ποιοι και πως οδήγησαν την πατρίδα στον πάτο. Ποιοι παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία και έδωσαν τα κλειδιά των υπουργείων στους εκπροσώπους των δανειστών», είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές».

«Η κυβερνητική πρόταση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δική της πρόταση για εξεταστική, προσπαθούν να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με το ευρώ πάση θυσία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Η ΝΔ λέει όχι στο πρώτο μνημόνιο στη συνέχεια, ερχόμενη στην κυβέρνηση, δέχεται το επόμενο μνημόνιο. Υπογράφει και νέο. Έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέει εξεταστική από το 2009 αλλά στην πραγματικότητα αναζητά άλλοθι γιατί δεν κατάργησε τα μνημόνια με ένα νόμο, όπως έλεγε. Και πιθανότατα πάμε και σε νέο Μνημόνιο. Και ταυτόχρονα μας λέει ότι κληρονόμησε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι νέα η θεωρία της καμένης γης και των άδειων ταμείων», σχολίασε ο κ. Παφίλης ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί η Κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή τη ‘φιλολαϊκή’ συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο»;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει θύμα του αποπροσανατολισμού».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «Κάποιος πρέπει να πει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων».

«Βέβαια τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βγήκαν για να διορθώσουν τα λάθη και τελικά προσθέτουν λάθη πάνω στα λάθη» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

«Αν θέλουμε πράγματι να αναζητήσουμε το πώς και γιατί μπήκαμε στα μνημόνια, χρειάζεται να πάμε πιο πίσω. Η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει για την ΕΡΤ, τις φυλακές Γ τύπου και για τους νέους που μας κουνάνε μαντίλι ούτε μια σκέψη» τόνισε.

«Τα παλιά κόμματα στήνουν εδώ στη Βουλή την αρένα της μιζέριας. «Μου είπε» – «σου είπε» – «του είπες» και όπισθεν ολοταχώς. Η αισιοδοξία και η ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόνο δύο μήνες» τόνισε ο Επικεφαλής του Ποταμιού.

«Η ιστορία είναι πάνω από μια συγκυριακή πλειοψηφία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό σε κατήγορο αντί για υπογράφοντα. «Ο Αλ. Τσίπρας δηλητηριάζει το κοινοβούλιο και το λαό, ενώ η χώρα είναι διάταξη μάχης. Αυτή η πρόταση διασπά την εθνική προσπάθεια και την εθνική συναίνεση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση αγωνίζεται εβδομάδα-εβδομάδα. Ο κ Βαρουφάκης πήγε να προσκυνήσει την Κ. Λαγκάρντ για να κερδίσει την Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων. Το κείμενο που κατατέθηκε για την εξεταστική είναι κείμενο πολιτικής ώσμωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω, Είστε υποχρεωμένοι να λέτε άλλα μέσα και άλλα έξω. Ποτέ το ΔΝΤ δεν εξέδωσε μια ταπεινωτική ανακοίνωση όσο αυτή για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Η υπερήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση είναι η απόλυτη ταπείνωση», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει την πρόταση και να αποφύγει τις υπεκφυγές. Διευκρίνισε επίσης ότι «στην επιτροπή πήγα για να ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πρόεδρος της Βουλής ξεκινά μια διαδικασία που έχει την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο Αλέξης Τσίρας και ανέφερε «η αλήθεια, κ. Σαμαρά, είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί «συγκυβερνήτης» σας ήταν ο κ. Βενιζέλος».

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην περίοδο των Καννών και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε προτείνει για την θέση του Πρωθυπουργού τον Γ. Αρσένη.

Για την συμμετοχή της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα βγείτε για να βγείτε από τους δικούς σας εφιάλτες» και αν η ΝΔ θα στήριζε μία συμφωνία που δεν θα ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ΄τι «Σας έχει υποκαταστήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου; Πως πήγατε εκεί όταν ως Πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα άλλα κόμματα. Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένοιωθε άνετα και εσείς πήγατε εκεί και πανηγυρίζατε», είπε. Παραδέχθηκε ακόμη ότι «εγώ δεν είχα ως προτεραιότητα την εξεταστική επιτροπή. Ας με τιμωρήσει ο λαός γι’ αυτό. Προτεραιότητά μου ήταν και είναι να σωθεί η χώρα».

«Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του.«Καρτερικά περιμένετε την αποτυχία και ότι αυτή θα φέρει την ανακριτική επιτροπή».

«Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και ψηλά το κεφάλι» τόνισε και σημείωσε ότι«Μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής εκκινούμε σήμερα μια διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε κι εσείς και οι εταίροι» σημείωσε και δήλωσε ότι «Οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό».

«Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας δεν ήρθε ποτέ με το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε ότι «Πρέπει να εξετασθεί η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος το 2009, που αποδείχθηκε καταστροφική για τη συνέχεια. Πρέπει να βρεθεί ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση».

«Η ελληνική Βουλή πρέπει αμερόληπτα και αντικειμενικά να εξετάσει τι ακριβώς έγινε με το PSI» τόνισε ο πρωθυπουργός και δήλωσε προς τον Α. Σαμαρά ότι «Θα μείνετε πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Tο μέγα θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει αναπάντητα ερωτήματα;» και τόνισε ότι «Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών έχει επίσης αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με επιλογές».

«Είναι εθνικά και πολιτικά απαράδεκτο επιχειρήσεις που επιζούν με δάνεια από τις τράπεζες που έχει ανακεφαλαιοποιήσει ο ελληνικός λαός να μην θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στα τηλεοπτικά κανάλια και τις αντιδράσεις τους στο έγγραφο με το οποίο τους ζητούσε να πληρώσουν περίπου 41 εκατ. ευρώ για την χρήση των συχνοτήτων.

Ο Ν. Παππάς απέρριψε τις θέσεις που προβάλλουν τα κανάλια τονίζοντας ότι «Δεν υφίσταται κανένα θέμα συμψηφισμού» ανάμεσα στον τηλεοπτικό χρόνο που δόθηκε στα κόμματα και τα τέλη συχνοτήτων που οφείλονται από το 2011, είπε και επεσήμανε πως ούτε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έχει ολοκληρωθεί, και επομένως δεν έχουν μειωθεί τα τέλη χρήσης συχνοτήτων.

Ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «μέσα που έχουν συνηθίσει την φορολογική και φοροδοτική ασυλία» και επεσήμανε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ εκ των πραγμάτων υποβοήθησε ιδιωτικά συμφέροντα. Από την ενέργεια αυτή προκύπτουν πολιτικές και άλλες ευθύνες». Για το μνημόνιο ο Ν. Παππάς είπε ότι «αποτέλεσε βωμό θυσίας των δικαιωμάτων και εξαγνισμού της διαφθοράς».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.