Νίκη του κινήματος αλληλεγγύης. Ελεύθερος ο Σομαλός πρόσφυγας που είχε καταδικαστεί ως διακινητής

Ο Σομαλός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί που έχει καταδικαστεί ως διακινητής σε 142 χρόνια κάθειρξης θα αφεθεί σε λίγες ημέρες ελεύθερος. ● Το Εφετείο Μυτιλήνης μετέτρεψε την  πρωτόδικη εξοντωτική  ποινή  σε 38 χρόνια φυλάκισης.

Σκληρή μάχη για την απόφαση έδωσαν οι δικηγόροι του πρόσφυγα με την εισαγγελέα, η στάση της οποίας προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων και διαμαρτυρίες.

Η περίπτωση του Μοχαμάντ, παρότι δεν ήταν η πρώτη, δημιούργησε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καμπάνια από τον ευρωβουλευτή της Αριστεράς Στέλιο Κούλογλου και δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υπό τον τίτλο «142 χρόνια φυλακή: μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμεντ». Στο πλευρό του Μοχάμεντ σαν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη βρέθηκε ο Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Ο Σομαλός πολιτικός πρόσφυγας  που ενώ έσωσε 31 ζωές από τη θάλασσα καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 142 χρόνια φυλακή (!) ως διακινητής, βρέθηκε ξανά  στα δικαστήρια της Λέσβου για την εκδίκαση της έφεσης του.

Παρά τις εισηγήσεις της εισαγγελέως, το δικαστήριο έκρινε μεν ένοχο τον Μοχαμάντ, αλλά μείωσε την ποινή του στα 37 χρόνια και την μετέτρεψε από κάθειρξη σε φυλάκιση, που σημαίνει ότι εκτίονται τα 8 εξ αυτών.   Επειδή, δε, έχει εκτίσει 2 χρόνια και ένα μήνα, ενώ επιπλέον έχει κάνει 450 μεροκάματα με άψογη διαγωγή, θα αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες.

Η είδηση ξεκίνησε να κάνει ήδη το γύρο του διεθνούς τύπου με το Associated Press, να γράφει για αίσιο τέλος σε «υπόθεση που είχε τραβήξει την διεθνή προσοχή στους δρακόντειους νόμους της ελληνικής πολιτείας για την προστασία των συνόρων της ΕΕ».

Ο 30χρονος Μοχάμεντ είχε βοηθήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 να σωθούν τριάντα άνθρωποι από πνιγμό όταν η βάρκα που τους μετέφερε άρχισε να βουλιάζει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το σκάφος εγκαταλείφθηκε από τον Τούρκο διακινητή μεσοπέλαγα με χαλασμένη μηχανή και ότι στα ελληνικά ύδατα βρέθηκαν μετά από σπρώξιμο ακταιωρού της Τουρκίας. Κάτι που είχε επισημάνει τότε για το συγκεκριμένο περιστατικό και ο κ. Μηταράκης, καταδεικνύοντας ως υπεύθυνη την Τουρκία για το ναυάγιο. Στο περιστατικό είχαν διασωθεί 31 άνθρωποι χάρη και στον Μοχάμεντ που βοήθησε με πολλούς τρόπους το ελληνικό λιμενικό, ενώ είχαν πνιγεί δύο νέες κοπέλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής  Στέλιος Κούλογλου έχει οργανώσει τη διεθνή πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», που σκοπό έχει την υποστήριξη προσφύγων σαν τον Μοχαμάντ και υποστηρίζεται από περισσότερους από 2000 ευρωβουλευτές, οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας, ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν σε εφέσεις ως μάρτυρες υπεράσπισης, είχε διοργανωθεί μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στη Λέσβο, ενώ κάποιες υποθέσεις παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου συνάντησε τον Μοχαμάντ στις φυλακές της Χίου, όπου μίλησαν για την υπόθεση του. «Με καταδίκασαν ότι ήμουν υπεύθυνος για τη διακίνηση όλων των ανθρώπων στη βάρκα. Δεν είχα να κάνω τίποτα μ αυτό. Ούτε φυσικά είχα τα χρήματα να το κάνω. Ποτέ δε μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγηθώ στο δικαστήριο. Αν είχα πει την ιστορία μου με λεπτομέρειες στο δικαστή, είμαι σίγουρος ότι δε θα ήμουν εδώ σήμερα», του είπε.

«Στη Σμύρνη πλήρωσα 450 δολάρια για να έρθω στην Ελλάδα. Μας έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο μέσα στη νύχτα 9 ανθρώπους. Μας πήγαν στη θάλασσα. Εκεί υπήρχαν και κάποιοι Τούρκοι. Νομίζαμε ότι ήταν αυτοί που θα οδηγούσαν τη βάρκα. Μετά από μια ώρα ξεκινήσαμε και ο διακινητής μιλούσε στο τηλέφωνο με κάποιον άλλο που είχε μια βάρκα πιο μπροστά ελέγχοντας για κινδύνους. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε βάρκα. Είχε θαλασσοταραχή και φοβόμουν. Ξαφνικά αυτός που οδηγούσε τη βάρκα ξεκίνησε να φωνάζει στο τηλέφωνο. Η βάρκα που ήταν μπροστά επέστρεψε. Εγώ καθόμουν δίπλα στη μηχανή, και ο οδηγός με απείλησε με όπλο και μου είπε να οδηγήσω τη βάρκα. Μετά πήδηξε στην άλλη και έφυγαν. Έπρεπε να οδηγήσω τη βάρκα για να σωθούμε όλοι όσοι είμασταν επάνω. Τα παιδιά έκλαιγαν από το φόβο. Και εγώ φοβόμουν αλλά δε μπορούσα να μην κάνω τίποτα». 

«Λίγο αργότερα η μηχανή έσβησε. Βρήκαμε ένα τηλέφωνο και καλέσαμε την Ακτοφυλακή ζητώντας βοήθεια. Μας προσέγγισαν δυο μεγάλα σκάφη. Σαν στρατιωτικά. Έκαναν κύκλους γύρω μας και τραβούσαν βίντεο. Νομίζαμε ότι ήταν διάσωση, αλλά νερά μπήκαν στη βάρκα και αρχίσαμε να βυθιζόμασταν. Τότε ξεκίνησαν να μας βοηθούν. Δυο όμως πνίγηκαν. Μας πέταξαν ένα σκοινί για να το δέσουμε στη μηχανή ώστε να μη βυθιστεί η βάρκα. Εγώ έπιασα το σχοινί και το έδεσα. Βρέθηκα στη φυλακή γιατί προσπάθησα να βοηθήσω ανθρώπους. Όχι να τους κάνω κακό. Που είναι η δικαιοσύνη σ’αυτό;».

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπόθεση του Μοχαμάντ δεν είναι μοναδική: Οι καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης προσφύγων, που βρέθηκαν δίπλα στο πηδάλιο της βάρκας, που τους μετέφερε όταν αυτή εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές, είναι μια πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, που φιλοδοξεί να αποτρέψει περισσότερους πρόσφυγες να έρθουν στην χώρα.

Η υπόσχεση που δόθηκε από όλους τους αλληλέγγυους, τους δικηγόρους τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο είναι η συνεχής δράση προκειμένου να καταργηθεί η απαράδεκτη ευρωπαϊκή οδηγία, που ενσωματώθηκε και στο ελληνικό δίκαιο και «βαφτίζει» διακινητή τον πρόσφυγα που κρατά το πηδάλιο της βάρκας όταν την εγκαταλείπει ο δουλέμπορας.

Πηγή: https://tvxs.gr/

https://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.