Κεραμέως: Πανεπιστήμια εξωστρεφή, ανταγωνιστικά, αξιολογούμενα. Κατάργηση Ασύλου, ελάχιστη βάση εισαγωγής, τέρμα στους αιώνιους φοιτητές

Τις βασικές θέσεις της ΝΔ για την Παιδεία παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής. Το πρώτο Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή θα είναι για τα Πανεπιστήμια. Η κατάργηση  του ασύλου  της κορυφαίας κατάκτησης του φοιτητικού κινήματος θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιούλη.

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας, κατάργηση ασύλου, νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης,  επιμόρφωση εκπαιδευτικών, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, θέσπιση νέου πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, μείωση αποσπάσεων, προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, κατάργηση ασύλου, απελευθέρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και δημιουργία καλοκαιρινών πανεπιστημίων, καθορισμός της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και καθορισμός εισακτέων από τα ΑΕΙ περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία.

Ηδη η Νίκη Κεραμέως  με το επιτελείο της έχει έτοιμο τον βασικό “κορμό” του  Σχεδίου Νόμου, το οποίο ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο τον Οκτώβριο   να γίνει νόμος του Κράτους.
Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων για τα Πανεπιστήμια που θα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου , είναι τα εξής

1. Καταργείται το άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

2. Καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων, όπως για λόγους υγείας.

3. Ενισχύεται  η αυτονομία και εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων.

4. Απελευθερώνονται  τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

5.  Διευρύνεται η  δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.

6. Ενισχύονται τα θερινά/χειμερινά σχολεία σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός).

7.    Αναπτύσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες.

8.    Αξιοποιείται  η δυνατότητα ΣΔΙΤ για την κάλυψη επιμέρους αναγκών των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών).

9.    Εισάγεται  νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών και επιστημονικών ιδεών.

10.    Απλοποιείται  του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.

11.    Επεκτείνεται ο    θεσμός της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

12. Θωρακίζεται η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) και εισάγουμε διαδικασίες αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.

13.  Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως  το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

14.  Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

15. Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ . Επανέρχεται η ελάχιστη βάση του 10 για την είσοδο στα πανεπιστήμια, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες υψηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτές.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, λέγοντας πως τα πανεπιστήμια, και όχι το υπουργείο, θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά, καθώς είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισμένο αριθµό εισακτέων. Αντίθετα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορέσουν να έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές με δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα.

Την ίδια στιγμή η  Υπουργός Παιδείας  δεν είπε ούτε λέξη για τις 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις οποίες η διαδικασία είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και όπως φαίνεται δεν θα προχωρήσουν και εξήγγειλε μόνο τις 4.5οο προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.