Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες ανοιχτά των Αντικυθήρων

Δυο μόλις μέρες μετά το ναυάγιο νότια της Φολεγάνδρου, μια ακόμη «χριστουγεννιάτικη» τραγωδία με πρόσφυγες   το απόγευμα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, όταν προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν δεκάδες πρόσφυγες.  Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 4 νεκροί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν αγνοουμένους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό περίπου 90 πρόσφυγες βρίσκονται  πάνω στη βραχονησίδα Πρασονήσι μετά την προσάραξη του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Παράλληλα γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, στις οποίες συμμετέχουν ένα Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), δυο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 Μποφόρ.

Δραματική διάσωση 90 ανθρώπων από βραχονησίδα

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός 90 ατόμων (52 άνδρες 11 γυναίκες και 27 παιδιά) από τη βραχονησίδα Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων, μετά την προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες, στο οποίο επέβαινε αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός επιβαινόντων.

Από την προσάραξη του ιστιοφόρου έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα (πέντε γυναίκες και 2 άνδρες) οι σοροί των οποίων περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή από πλωτό σκάφος του λιμενικού.

Οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ενώ στη θαλάσσια περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται, με τη συνδρομή και κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες κάλεσαν χθες σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, αναφέροντας ότι στο σκάφος επιβαίνουν περίπου 100 άτομα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Το ιστιοφόρο που μετέφερε τους μετανάστες, φέρεται να είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που θα μεταφερθούν για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι διασωθέντες.

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους στη Φολέγανδρο

Κανένας από τους πρόσφυγες που αγνοούνται μετά τη βύθιση της λέμβου στην οποία επέβαιναν, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, νότια της Φολεγάνδρου, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ενώ άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στη λέμβο άρα και των αγνοουμένων.

Χθες (Τετάρτη) το βράδυ το παραπλέον δεξαμενόπλοιο «MAERSK PEARY», σημαίας ΗΠΑ, εντόπισε και περισυνέλλεξε σώο έναν άνδρα, ο οποίος έμεινε μέσα στη θάλασσα περισσότερο από 24 ώρες, ενώ έχουν διασωθεί άλλοι 12 πρόσφυγες που κατάφεραν και επιβιβάστηκαν στο τέντερ της λέμβου. Νεκροί έχουν εντοπιστεί τρεις άνδρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, που φέρονται να είναι ιρακινής, αιγυπτιακής και συριακής καταγωγής, το πλαστικό σκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη, εισροή υδάτων και βυθίστηκε. Ένας εξ αυτών δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν 32 άνθρωποι, ενώ κατ’ άλλον ήταν πάνω από 50 οι επιβαίνοντες.  Σημειώνεται επίσης ότι μόνο δύο εκ των 12 διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δε φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό.

Η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή. Στις έρευνες μετέχουν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, οκτώ παραπλέοντα πλοία και τρία ιδιωτικά σκάφη.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.