Νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τη συνάντηση κορυφής Πούτιν- Τσίπρα (video)

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και  των αντιπροσωπειών, στη Μόσχα, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από δυόμισι ώρες. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Οι συναντήσεις κορυφής στη Μόσχα, με φόντο τις λυσσώδεις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, σηματοδοτούν ιστορικής σημασίας αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων στα πλαίσια της ανεξάρτητης, πολυδιαστατης εξωτερικής πολιτικής που η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμαναν πως δεν υπάρχει αίτημα για χρηματοδότηση της Ρωσίας στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα στο επίκεντρο της συνάντηση τέθηκε η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας, στη σκιά του ρωσικού εμπάργκου, και το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση και πριν την κοινή  συνέντευξη Τύπου, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα. Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες:

– Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2015, όπου περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

– Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

– Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες

Αλέξης Τσίπρας:Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις

Ουσιαστικές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χορών τα τελευταία χρόνια ήταν σε συνθήκες νηνεμίας και ύφεσης. «Πιστεύω πως μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις», δήλωσε. Αναφερόμενος στα σχόλια που έγιναν από ευρωπαίους αξιωματούχους για την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη, και έχει αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνονται για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες προς όφελος του ελληνικού λαού». «Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με τα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

«Είμαστε συνεπιβάτες στο καράβι που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αποφασίσει η Ευρώπη «να μας ρίξει από το καράβι». «Είναι δικαίωμά μας να προχωράμε σε μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει απο την κρίση και να προχωρήσει στην ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι μια αποικία χρέους».

«H λύση ενός οικονομικού πολέμου δεν είναι αποτελεσματική. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε, προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου διπλωματίας και συνεννόησης και γι’ αυτό στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Προχωρά σε συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό που βοηθούν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση». Η Ελλάδα θα επιδιώξει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου, μεταξύ της Ε.Ε και της Ρωσίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε στον Πρόεδρο Πούτιν, την ικανοποίησή του  για τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζονας πόσο σημαντική είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει – πάντοτε- του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Σ. Α. του ΟΗΕ.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά  και προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν  δήλωσε: «Σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε η προσπάθεια θα αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ των κυρώσεων. Είμαι ανοιχτός «σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια» ανέφερε σε απάντησή του σε δημοσιογράφο, ο Ρώσος Πρόεδρος. Συζητήσαμε θέματα επενδύσεων σε πολλούς τομείς, όπως την Ενέργεια. Στη διάρκεια των έργων μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια ή να λύσουμε ζητήματα χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο», τόνισε.

«Αναφερθήκαμε στο σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» ανέφερε ο Βλ. Πούτιν, »Συζητήσαμε για επενδύσεις και για τον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο». »Μιλήσαμε για τον νέο αγωγό που θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα από τα βασικά κέντρα μεταφοράς αερίου. Αυτό θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

»Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης»πρόσθεσε  ενώ τόνισε πως «θα αποδώσουμε μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας. »Οι διμερείς ανταλλαγές μειώθηκαν λόγω εμπάργκο και πτώσης πετρελαίου. Θα καταβάλουμε προσπάθειες να ανακάμψει και σε αυτό θα συμβάλει το κοινό πρόγραμμα δράσεων. »Την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν κοινές εκδηλώσεις με θέμα τον πολιτισμό, με αφορμές όπως την επέτειο για τα 1.000 χρόνια του Ρωσικού Μοναστηριού στο Άγιο Όρος».  »Σημασία δίνεται και στον τουρισμό, καθώς 900.000 Ρώσοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα το 2014» συμπλήρωσε ο Β. Πούτιν

Για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη, θέμα που επίσης συζητήθηκε στην συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε το ενδιαφέρον του για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, ενώ για τις κυρώσεις είπε: «Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη. Μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει ο οικονομικός πόλεμος».

Τέλος  για το Κυπριακό ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για ανάγκη να υπάρξει »λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.