Νέος σεισμός αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει αναταραχή΄ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη- Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το «Βήμα της Κυριακής»  για εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα και την παρακολούθηση Δένδια – Νέα λίστα με παρακολουθήσεις  δημοσιεύει  το Documento- Ρεπορτάζ  της ΕΦ.ΣΥΝ και των Reporters United για τις στενές σχέσεις Λαβράνου -Θεοδωρακάκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα αύριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αφού κατατεθεί η περίφημη πρωτοβουλία -που εμπνεύστηκε το Μαξίμου μετά την αναζωπύρωση του σκανδάλου- για απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα, ενώ ήδη κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να αναπαράγουν  το non paper του Μαξίμου περί υπόγειων συνδέσεων των δημοσιευμάτων του  Documento με την Κουμουνδούρου.

Το ΒΗΜΑ: «Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα “δεδομένα” έφταναν στο Μαξίμου»

Σύμφωνα με το  ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου  στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, με τίτλο «Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα “δεδομένα” έφταναν στο Μαξίμου», ο Νίκος Δένδιας «στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 – 2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra) με το τρικ “δωρεάς” από ανύπαρκτη εταιρεία».

«Σε δεύτερη φάση», αναφέρει το ρεπορτάζ, «υπήρξε κινητοποίηση των ίδιων προσώπων για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα νότια προάστια της Αθήνας της εταιρείας Intellexa, κατασκευάστριας του συστήματος “Predator”. Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε βασικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ύστερα από μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, με τον οποίο είχαν προγενέστερη συνεργασία αρκετών ετών».

Επιδίωξή τους, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ήταν η δημιουργία μιας «γέφυρας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατασκευή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του «Predator» Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του Γρηγόρη Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή. Τα εν λόγω γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή επισκέπτονταν υπάλληλοι της εταιρείας KRIKEL του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που ασχολούνταν και με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών «Sepura» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του Predator και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω “παράκεντρο”. Με πολλά από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αρκετοί να γνωρίζουν πώς παράγεται αυτή η ειδική πληροφόρηση κυρίως από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κλπ. «Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο».

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η απάντηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε απαντήσει με μία διαρροή, αποφεύγοντας να διαψεύσει την παρακολούθησή του.

Nέα λίστα δημοσιεύει το Documento 

Στο μεταξύ, νέα λίστα με άτομα που παρακολουθούνταν δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, που κυκλοφορεί την Κυριακή.

 Όπως αναφέρεται οι  κοριοί κρυφάκουγαν από το Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο έως στελέχη της ΕΥΠ και φίλες της Μαρέβας -Οι δικοί του άνθρωποι στον κύκλο της παρακολούθησης

Η λίστα με τα ονόματα

  • Γιώργος Γεραπετρίτης – Υπουργός Επικρατείας
  • Άκης Σκέρτσος – Υπουργός Επικρατείας
  • Νίκος Παπαθανάσης – αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
  • Oρσάκη Ρουσσέτου – μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, συμμετέχει στον «Πρωινό καφέ» του Μαξίμου
  • Ειρήνη Εξάρχου – μετακλητή υπάλληλος στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην μετακλητή του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της Φοίβη, εργαζόταν ως γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων
  • Θωμάς Βαρβιτσιώτης – πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O
  • Γιάννης Ολύμπιος – Συνιδρυτής της V+O
  • Αργυρώ Ξαγοράρη – δεξί χέρι της Μαρέβας Γκαμπρόφσκι σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, στελεχώνει τη γραμματεία του Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου
  • Ολίνκα Βαρβιτσιώτη – σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»
  • Βασίλης Γκρίζης – Α’ υποδιοικητής της ΕΥΠ
  • Χρήστος Αγραφιώτης – μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»
  • Χάρις Κούτση – μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στην Γ.Γ. του πρωθυπουργού
  • Ελίνα Κυπραίου – Από το 2004 συνεργάτιδα του Κ. Μητσοτάκη\
  • Νίκος Σιγάλας – διευθυντής του γραφείου Τύπου και δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη\
  • Σπύρος Καρανικόλας – μέχρι 14 Ιουνίου 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • Φίλιππος Βρυώνης – ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon
  • Μανώλης Γραφάκος – γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων
  • Κώστας Μουσουρούλης – Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των πέριοχών της Μακεδονίας και της Μεγαλοπολης, πρώην υπουργός
  • Αγγελική Ρούσσου – πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ
  • Γιώργος Πατεράκης – αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηριου
  • Άρτεμις Σίφορντ – μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council
  • Αμφιλόχιος – μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, πρώην διευθυντης του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα
  • Άρης Αλεξόπουλος – αντιναύαρχος, γενικός διευθυντης της γενικής διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
  • Σπύρος Κουσουνής – πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας της Coca Cola 3E
  • Mαίη Ζαννή – ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, πρώην σύντροφος του Κώστα Μπακογιάννη
  • Γιάννης Αναστασάκος – στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη
  • Μαρία Σαράφογλου – δημοσιογράφος ΑΝΤ1
  • Σπύρος Σιδέρης – δημοσιογράφος iEidiseis, Euractiv
  • Πέτρος Κουσουλός – δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»
  • Στέφανος Χίος – εκδότης της φυλλάδας «Μακελειό»
  • Γκρατσιέλα Κλάδη – εργάζεται στο τμήμα εμπόρίας καυσίμων της Aegean
  • Βαγγέλης Πιττερός – ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι
  • Τόνια Πρίμπα – δικηγόρος, σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  • Τάσος Παπαγεωργίου (με αυτό το όνομα εμφανίζεται ένας αντιδήμαρχος του δήμου Μεσσήνης)
  • Τάκης Θεοδωράτος
  • Παναγιώτης Ζαρκαδάς

Το ρεπορτάζ,  της ΕΦ.ΣΥΝ και των Reporters United για τις στενές σχέσεις Λαβράνου -Θεοδωρακάκου

Πάντως καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου των υποκλοπών, ταυτόχρονα με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ένα ακόμη ρεπορτάζ, αυτό της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, εμφανίζει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο. Μάλιστα ο Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίζεται να είναι από τους ελάχιστους υπουργούς που συνέχισε να συνομιλεί με τον Γ. Λαβράνο και μετά τα γεγονότα του Αυγούστου 2022 και την παραίτηση Δημητριάδη.

Το δίκτυο «Reporters United» αναφέρει ότι γνωρίζει για τουλάχιστον μία επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνου, στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, ενόσω ο πρώτος ήταν υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης δεν διέψευσε την επίσκεψη, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση του με τον κ. Λαβράνο.

Σημείωσε μόνο «ότι κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας, δεν έχει την οποιαδήποτε – άμεσα ή έμμεσα – σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Reporters United» υπάρχουν δύο ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εφάπτονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το πρώτο είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε ως παρα-ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Από το ρεπορτάζ των Reporters United, όπως και από του «Βήματος της Κυριακής», προκύτει ότι υπάλληλοι της Krikel επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα στους Reporters United έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ.

Το δεύτερο αφορά το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Πιερρακάκης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας καθυστερούν εδώ και 18 μήνες την έκδοση της αναγκαίας ΚΥΑ. Χωρίς αυτήν η ανεξάρτητη Αρχή είναι ουσιαστικά τυφλή, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το αν έχει γίνει μια επισύνδεση ή όχι.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.