Νέος Προέδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους

Με 233 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο έβδομο Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον κ. Παυλόπουλο – πρόταση του Αλέξη Τσίπρα – ψήφισαν με απουσίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Παρών ψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ο έτερος υποψήφιος  Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. 

Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές. Απουσίαζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν θέλει να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης που επικαλέστηκε λόγους υγείας, η Αννα Γαϊτάνη (βουλςυτή; Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ), οι Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Πάντως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν διάβαζε τις επιστολές των απόντων βουλευτών παρακάλεσε: «όσοι συνάδελφοι δεν προσέρχονται λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό να στέλνουν τις επιστολές τους από το εξωτερικό και όχι από την Αθήνα».

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς, ώστε να τού ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Εν όψει της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας από την ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Αισιόδοξος πως η χώρα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, τον «κάβο» όπως είπε χαρακτηριστικά, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Όλα τα περιμέναμε, και τη σκληρή στάση, και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης. Ίσως δεν περιμέναμε την ανάταση στη χώρα μας που μας βοηθά πάρα πολύ, όπως και οι κινητοποιήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν είναι όλοι απέναντι στην Ελλάδα, υπάρχουν ξένοι ηγέτες στο πλευρό μας,  «δεν έχουμε μέτωπο εναντίον μας», είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία του: «Ευελπιστούμε να περάσουμε αυτό το κάβο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι η Ευρώπη ζει μία ιστορική περίοδο και εξέφρασε την ελπίδα να πάνε όλα καλά χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την προσπάθεια που καταβάλλουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και ό,τι αφορά την προσμονή του λαού για καλύτερες μέρες.

Για την ανάγκη να δοθεί ένας κοινός αγώνας προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το τέλμα αλλά και να «αποκατασταθούν οι αξίες που έχουν χαθεί εδώ και καιρό από την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης. «Να βγει ο τόπος από αυτό το τέλμα» είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει ο λαός μας να γνωρίσει την περηφάνια και την ελπίδα».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την μία εξαιρετικά τιμητική πρόταση και μία πρόταση ευθύνης. «Τον ευχαριστώ γιατί μου δίνει την δυνατότητα να συμβάλλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις για να αγωνιστούμε όχι μόνο για την πατρίδα και τον λαό μας αλλά και για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της» ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Αυτή είναι η βασική αρχή που θα υπηρετήσω», πρόσθεσε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.