Νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών- Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν το κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως τμήμα της δόσης που έχει λαμβάνειν, η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής ενώ στις 6.30 μμ θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα,  πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται πως διαδοχικές επαφές είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους των «θεσμών»  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης
, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα» δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση των 100 δόσεων, κλπ. Σε μεγάλο «αγκάθι» αναδεικνύονται τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί καθώς, τόσο η κυβέρνησης όσο και εκπρόσωποι των πιστωτών, επιμένουν στις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν να καταφτάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ζητούμενο των συνομιλιών θα είναι να «κλείσει» η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης, από την οποία εξαρτάται ένα ακόμη δισεκατομμύριο της δόσης και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.

 Νωρίτερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητήθηκε το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.