Νέες βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα προβλέπει η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

Τη νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς έδωσε το δικαίωμα  στις ΗΠΑ να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης, η χώρα μας προσδένεται περισσότερο στενά  στο αμερικανατοϊκό άρμα. Ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα ενισχύει το κοινό στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας πολύ περισσότερο όταν στη Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της ‘Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.  Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε δύο φορές για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Είπαμε στους Τούρκους ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αποδεκτές τέτοιες ενέργειες».

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα  «ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις σε διεθνή χωρικά ύδατα», ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να αγνοήσει το αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού αξιωματούχου, δηλώνοντας σήμερα πως  συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησης  στην ανατολική Μεσόγειο και ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ακόμα ενός γεωτρύπανου

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επανέλαβε τα ευχολόγια των ΗΠΑ, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ανέφερε αόριστα ότι «δουλεύουμε και εργαζόμαστε για να μη γίνεται στρατιωτικοποίηση των θεμάτων στο Αιγαίο και να υπάρχει αποκλιμάκωση», πρόσθεσε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες από κάθε χώρα που θέλει να συνεισφέρει στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής»

Μαζικές διαδηλώσεις και χημικά εναντίον των διαδηλωτών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, με συνθήματα όπως «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή – Στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή».

Σε συγκεντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία κάλεσαν  η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις ενώ στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν οργανώσεις της  εξωκοινοβουλευτικής Αριστερας .

΄Οταν σε μία συμβολική κίνηση καταδίκης της δολοφονική  πολιτικής των ΗΠΑ, διαδηλωτές  περνώντας από το Αγαλμα του Τρούμαν έριξαν κόκκινες μπογιές. Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να υπερασπιστούν το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έκαναν χρήση χημικών. 

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα- Ζητούν από την Ελλάδα να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στον Περσικό κόλπο

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.