Νέα μέτρα μετά τα… νέα μέτρα: Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση, ανεμβολίαστους

Με 50.000 κρούσματα μέσα σε μόνον δύο ημέρες και με τα επιστημονικά προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν ακόμη πιο σαρωτική προέλαση της παραλλαγής Ομικρον το επόμενο δεκαήμερο, όλοι οι σχεδιασμοί είναι στον αέρα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η απώλεια ελέγχου στην πανδημία θέτει υπό αίρεση την απόδοση των μέτρων που, με μεγάλη καθυστέρηση, τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί, και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς θα καθορίσει το καθεστώς στο οποίο θα λειτουργεί η χώρα από τις 10 Ιανουαρίου.

Προσώρας πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τρέχει πίσω από του ραγδαίους ρυθμούς διασποράς της ‘Ομικρον – ρυθμούς, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα γίνουν ακόμη πιο ιλιγγιώδεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τα κρούσματα να φθάνουν άμεσα στις 50 με 60 χιλιάδες, ενώ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μετέχει και στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε πως μπορεί να φθάσουμε ακόμη και στα 100.000 κρούσματα την ημέρα. Το μοντέλο Σαρηγιάννη δείχνει ότι, με τα το τρέχον πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, η επιδημιολογική καμπύλη δεν θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται πριν από τις 23 Ιανουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και από τα μέλη της επιτροπής δείχνουν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι μακράν οι πιο καταιγιστικές από την αρχή της πανδημίας.

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου αναγκάζονται να ξαναδούν – και όπως όλα δείχνουν να εφαρμόσουν – εισηγήσεις που έως τώρα απέρριπταν κατηγορηματικά. Η πρώτη κρίσιμη απόφαση αφορά την λειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές. Εκεί, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι θα είναι μάλλον αναπόδραστη η παράταση των διακοπών για μία εβδομάδα, ενώ προς αλλαγή οδεύει και το επίμαχο πρωτόκολλο Κεραμέως του 50+1, το πρωτόκολλο που προβλέπει πως δεν κλείνει μία τάξη εάν δεν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από συνεδρίαση της επιτροπής την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο όλες οι έως τώρα εισηγήσεις δείχνουν ότι τα σχολεία δύσκολα θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου.

Δύσκολα επίσης θα διατηρηθεί και το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση ως τις 12 τα μεσάνυχτα, αν και εκεί όλα συναρτώνται από τα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα υπάρξουν με το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζεται μέχρι στιγμής άκρως διστακτικό και απρόθυμο. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, αυτή την στιγμή είναι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το ωράριο – σε πρώτη φάση τουλάχιστον, κι εάν δεν πάρουν ακόμη πιο δραματική τροπή οι υγειονομικές εξελίξεις.

Στο τραπέζι παραμένει πάντα, ως έσχατη λύση, και το γενικό lockdown των 15 ημερών – «lockdown εξπρές», όπως το περιγράφουν κυβερνητικές πηγές -, εκεί όμως στο Μαξίμου αναμένουν και ποια γραμμή θα ακολουθηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το τελικό και βασικό κριτήριο, ωστόσο, θα είναι ο δείκτης των νοσηλειών, δηλαδή το σε ποιο βαθμό η ραγδαία διασπορά της Ομικρον θα οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία πιέζοντας το, ήδη κλονισμένο, ΕΣΥ. Επιπλέον, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και για μαζικά κρούσματα σε υγειονομικούς που θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Δεδομένοι πρέπει να θεωρούνται οι ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ( αποκλεισμός και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ακόμη και με rapid test ), ενώ δρομολογείται ήδη και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 50 ετών – προοπτική, την οποία επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΠΗΓΗ: TVXS.GR

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.