Μόρια: Όταν οι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο στους νεκρούς έχουμε πιάσει πάτο….

Ένα και πλέον 24ωρο μετά την πρώτη πυρκαγιά που κατάκαψε τον χώρο του ΚΥΤ στον καταυλισμό της Μόρια και μετά και τη δεύτερη φωτιά που ήρθε χθες να αποτελειώσει ό,τι δεν είχε καεί, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. 

Καπνός, δυσωδία, καμένη γη, κατεστραμμένες σκηνές και κοντέινερ και πολλά νεκρά ζώα από τις φωτιές, oικογένειες και παιδιά στον δρόμο, παραπήγματα σε αυλές κλειστών επιχειρήσεων, παράγκες και σκηνές στην εθνική οδό  συνθέτουν το σκηνικό στη Μόρια .

Η  κατάσταση  περιγράφεται ως η χειρότερη από το 2015 καθώς  όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που δεν υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο, και φυσικά, σε συνθήκες πανδημίας  που είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν τα οποιαδήποτε υγειονομικά μέτρα. 

Την ίδια ώρα, κόντρα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η σίτιση συνεχίζεται κανονικά, πάρα πολλοί είναι αυτοί που όχι μόνο δεν έχουν φάει από χθες αλλά κυρίως προσπαθούν να εξασφαλίσουν νερό ενώ συγκλονίζουν οι εικόνες με  οικογένειες προσφύγων με  μικρά παιδιά  διωγμένοι από παντού να  βρίσκουν καταφύγιο στα νεκροταφεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει φροντίσει μόνο να φράξει τον δρόμο ώστε να μην μπορούν οι 13.000 άνθρωποι που ζούσαν στο καταυλισμό να μεταβούν από το ανατολικό στο βόρειο μέρος του νησιού, με ΜΑΤ και με κλούβες, αποτρέποντας την είσοδο στην πόλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των συντακτών, που έγινε νωρίτερα, δήλωσε αναφορικά με τη σίτιση ότι «ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

 Στη συνέχεια υιοθετώντας  υιοθετώντας ακροδεξιά ρητορική μίλησε για εθνική ασφάλεια και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και δήλωσε πως «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή».

Σε ίδιο ύφος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η αποχώρηση των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο. «Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τόσο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ όσο και η τοποθέτηση τους σε ξενώνες μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα», αναφέρει η κυβέρνηση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.