Μόνιμη 13η (μισή) σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Με τη φράση: «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το

Ζάππειο ένα όπως το χαρακτήρισε, «ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης» και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας

Το πακέτο αυτό κόστους 1,1 δις από τα 8,2 δις του υπερπλεονάσματος, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη:

Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν  και θα εφαρμοστούν άμεσα,  ενώ αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020  είναι στην πραγματικότητα εξαγγελίες που θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020,  δηλαδή τον Νοέμβριο μετά τις βουλευτικές εκλογές .

«Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του ποσού του αφορολόγητου.

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για «οικονομική ασφυξία και ‘παρένθεση’»

 Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της «αριστερής παρένθεσης»». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας 31 δισ. στα δημόσια ταμεία». 

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022».

«Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά», πρόσθεσε.

Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, «διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

 Όπως είπε ο κ. Τσίπρας 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους τους χρέους του ΔΝΤ και «με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε τους υψηλούς τόκους», ενώ ανέφερε ότι 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση. 

«Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα

 «Ανοίχθηκε ειδικός λογαριασμός και στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, ενώ τόνισε πως «θα επανασχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς για το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα».  

   Το πακέτο ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα:   

 Για το 2019 (θα νομοθετηθούν άμεσα): 

  •  Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 14% 
  •  Τρόφιμα 13% ΦΠΑ, από το 24%  (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια
  •  Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια, (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) στο 6% . Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
  •  Κατανομή 13ης σύνταξης (50% μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης) συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ. που θα είναι κλιμακωτή από 100% έως 30% της σύνταξης . Θα είναι μια επιπλέον σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι 500 ευρώ και θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

 Για το 2020 ( θα νομοθετηθούν αργότερα): 

  •  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (2% έως 30.000) 
  •  Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων επιπρόσθετα 50% 
  •  Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25% 
  •  Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11% 
  •  Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων 
  •  Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10% 
  •  Για τους δανειολήπτες στεγαστικών θα υπάρχει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων του δανείου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.