Μπαράζ κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο με τον κόφτη να περιμένει στη γωνία.

 Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων ετοιμάζουν ένα μπαράζ κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτη).
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:
– Την είσπραξη 1,730 δισ. ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ώς τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Είσπραξη του 21% ώς τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ώς τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).
– Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
– Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
– Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο.
– Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).
– Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ώς τον Σεπτέμβριο και στο 55% ώς το τέλος του χρόνου.
 Ο κόφτης περιμένει στη γωνία
Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαιώνει πως ο «κόφτης» δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ποτέ, ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» περιμένει στη γωνία να κόψει μισθούς και συντάξεις

στην περίπτωση που την ερχόμενη άνοιξη η Eurostat κρίνει αναγκαία τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού.

Από την ανάλυση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών προκύπτει ότι:
– Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημόσιου τομέα το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει είναι μόλις 55 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ δεν συνυπολογίζονται στην εξοικονόμηση λόγω των απωλειών που έχει το κράτος από τους φόρους που αναλογούν στο κομμάτι του εισοδήματος που «κόβεται» αλλά και από την πτώση της κατανάλωσης. Συνεπώς, για να εξοικονομηθεί 1 ευρώ από περικοπές μισθών στο Δημόσιο, θα πρέπει το κονδύλι της μισθολογικής δαπάνης να μειωθεί κατά 1,81 ευρώ.
– Αντίθετα, για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός εξοικονομεί 85 ευρώ αφού, σύμφωνα με τους δανειστές, χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.
Η περικοπή στις συντάξεις είναι δημοσιονομικά… βολικότερη καθώς περικοπή ύψους 1,17 ευρώ αποφέρει εξοικονόμηση 1 ευρώ. Οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται πολύ ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης ακόμη και από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά και τσιγάρα) όπως συνέβη με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο.
Στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας προσδιορίζεται και το εύρος της «ανοχής» που θα έχουν οι δανειστές στην περίπτωση που η απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% για το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ.
Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής. Αν η απόκλιση είναι 0,26% τότε ο «κόφτης» θα μπαίνει σε οριζόντια λειτουργία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης. Οι περικοπές στις δαπάνες θα είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος της απόκλισης και δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.

www.dikaiologitika.gr

.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.