Μια εμπνευσμένη ομιλία του Υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά για το όραμα της νέας κυβέρνησης για την παιδεία

Σε μία εμπνευσμένη ομιλία από αυτές που σπάνια ακούει κανείς στην αίθουσα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς ανέπτυξε περισσότερο ως διανοούμενος και στοχαστής παρά ως πολιτικός, το δικό του όραμα και της νέας Κυβέρνησης για την Παιδεία τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Ως πρώτη προτεραιότητα ο Αριστείδης Μπαλτάς έθεσε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τα σχολεία.

Παιδιά πεινάνε, γονείς αυτοκτονούν, σχολεία χωρίς θέρμανση, δάσκαλοι λείπουν.

Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις, είπε, επέβαλαν διάλυση στην εκπαίδευση και ως εκ τούτου, προτάσσοντας το επίρρημα προφανώς σε κάθε του φράση, ανακοίνωσε:

Άμεσα οι Σχολικοί Φύλακες επιστρέφουν στα σχολεία με το ρόλο να συμβάλλουν στην μετατροπή των σχολείων σε πολιτιστικούς θύλακες των τοπικών κοινωνιών

Επιστρέφουν στα ΕΠΑΛ οι καθηγητές που εκδιώχθηκαν υπέρ των Ιδιωτικών ΙΕΚ που είχαν τις ίδιες ειδικότητες

Επιστρέφουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των πανεπιστημίων με αποστολή να δώσουν λύσεις στο ψευδοπρόβλημα των αιωνίων φοιτητών

Σε ότι αφορά την καθημερινότητα του σχολείου ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν θα ανατρέψει την τρέχουσα ακαδημαϊκή διαδικασία, δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Στο πλαίσιο αυτό:

Καταργείται από εφέτος η Τράπεζα Θεμάτων. Ο υπουργός την χαρακτήρισε καταστροφική για την εκπαιδευτική διαδικασία αφού επιβάλει στους μαθητές να μαθαίνουν απ’ έξω και στα φροντιστήρια χιλιάδες απαντήσεις σε προκαθορισμένες ερωτήσεις. «Η Τράπεζα δεν έγινε επειδή χρειάστηκε αλλά για να πληρωθεί. Κάποιος να πάρει χρήματα και κάποιος να δώσει»

Από εφέτος δεν θα συνυπολογίζεται ο βαθμός της Α΄ και Β΄ Λυκείου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ρύθμιση που μετέτρεπε το Λύκειο σε κακό φροντιστήριο όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Βαθμός προαγωγής στο Λύκειο 9,5

Διατηρούνται μόνο για εφέτος οι εξετάσεις για τα πρότυπα και Πειραματικά σχολεία προκειμένου να μην πάει χαμένη η προετοιμασία που ήδη έχουν κάνει οι υποψήφιοι

Αποσύρουμε τον βραχνά της ψευδοαξιολόγησης η οποία δημιουργήθηκε όχι για να βοηθήσει αλλά για να τιμωρήσει. Στη θέση της θα φτιάξουμε με διάλογο ένα σύστημα πραγματικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου

Ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν καταπέλτης για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων για το οποίο είπε ότι κατεδάφισε την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν η απόλυτη καταστροφή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τελεία και παύλα. Κάποιος πέρασε από την Αμερική, κάτι είδε, κάτι νόμιζε ότι κατάλαβε από τα Συμβούλια Ιδρύματος και ήρθε να τα εφαρμόσει στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος με νόμο που θα αντικαταστήσει τη λειτουργία τους. Άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση των μελών τους ούτε και των Πρυτάνεων που έχουν εκλεγεί με προεπιλογή από τα Σ.Ι.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την εξέγερση του Χονγκ Κονγκ όταν επιχειρήθηκε να επιβληθεί προεπιλογή στις εκλογές τοπικών αρχόντων, απέδωσε μακαρθική τακτική στην απερχόμενη Κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ήθελε να επιβάλει τους Πρυτάνεις της αρεσκείας της.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε επίσης για μακρά πορεία διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους και έως τότε είπε είναι σωστό που αυτή η σχέση έχει αρχίσει να εκλογικεύεται. Δήλωσε σεβασμό και τιμή στις οργανωμένες θρησκείες και χαρακτήρισε τον ελληνικό όρκο «σε ότι έχω ιερό» ως αυθόρμητη ανεξιθρησκεία του λαού μας.

Ο υπουργός εξέπληξε από την αρχή της ομιλίας του. Μίλησε ανοιχτά για δίχτυα διαμεσολάβησης και ρουσφετιών που επιδιώχθηκε να εγκαθιδρυθούν στο υπουργείο με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αποστέλλοντας μήνυμα και σε εσωκομματικό ακροατήριο όπως φαίνεται απέκρουσε κατηγορηματικά κάθε παρέμβαση χρησιμοποιώντας τη φράση ενός φίλου του «όταν γίνουμε ΠΑΣΟΚ θα σας ενημερώσουμε».

Διαβεβαίωσε ότι θα στηριχτεί στους υπαλλήλους του υπουργείου με πλήρη πολιτική ανεξιθρησκεία.

Μίλησε επίσης για ανοιχτή προκήρυξη και διαφανή διαδικασία επιλογής για των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς έκλεισε την ομιλία του με δυο τσιτάτα του Μαρξ απευθυνόμενος στους συντρόφους του όπως είπε του ΚΚΕ: «το προλεταριάτο δεν θα απελευθερωθεί αν δεν απελευθερώσει την κοινωνία ολόκληρη, άρα και τους νυν αντιπάλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς» και «οι κομουνιστές δεν είναι ξεχωριστό κόμμα, είναι εκείνοι που βάζουν το συμφέρον του όλου πάνω από το συμφέρον του ενός».

http://360pedia.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.