Μητσοτάκης σε Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για επαφές με την Τουρκία

«Αν υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διερευνητικές επαφές για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και την τραγωδία στη Μόρια ο πρωθυπουργός είπε οτι η πρόκληση του μεταναστευτικού εντοπίζεται με διάσταση ανθρωπιστική στη θάλασσα και σε ένα ακριτικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό νησί.

Αναφερόμενος στη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα, προσθέτοντας πως «ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί».

«Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια» σημείωσε και τόνισε ότι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα.

«Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινού μας προβλήματος. Ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», είπε ο πρωθυπουργός.

Μισέλ: Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση στη Λέσβο

Από τη μεριά του, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφυγική κρίση στη Λέσβο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες».

«Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο».

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.