Με 181 ψήφους νέος πρόεδρος της βουλής ο Ν. Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής ύστερα από την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βούτσης  ψηφίσθηκε από 181 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 113 λευκά και 3 άκυρα.

Συγκεκριμένα ψηφίσθηκε από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 8 από τους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων (δηλαδή από 163) και από 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων. H Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι δεν έδωσαν θετική ψήφο.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μιχαηλίδης ψήφισε με επιστολική ψήφο καθώς απουσίαζε  σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Απουσίασαν επίσης ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος απέστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι αν παρευρισκόταν θα ψήφιζε τον Νίκο Βούτση, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

Εμφανώς συγκινημένος ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέβηκε στην Έδρα και περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές καθώς και τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του Σώματος.

Ο Νίκος Βούτσης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε συναινετική εφαρμογή όλων των διαδικασιών χωρίς τυπολατρίες, κάνοντας λόγο για γενναίο άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο «καρφιά» για τον τρόπο με τον οποίο η προκάτοχος του Ζωή Κωνσταντοπούλου διαχειρίστηκε την Βουλή.

Ο Νίκος Βούτσης δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση του καναλιού της Βουλής λέγοντας ότι «πέραν της αναμετάδοσης των εργασιών της Βουλής, μπορεί να αναβαθμιστεί και να εξορθολογιστεί η λειτουργία του Καναλιού με στόχο την αμεσότητα στην προσέγγιση προβλημάτων και κοινωνικών ομάδων, την ανάδειξη θεματικών και θεωρητικών διεργασιών, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών».

Ακόμη, ο νέος πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για την λήψη μέτρων προς την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με αυτό που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής.

Υποψήφιοι είναι οι Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) για Α΄ Αντιπρόεδρος, Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) για Β΄ Αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για Γ΄ Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) για Δ΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή) για Ε΄ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) για ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) για Ζ΄ Αντιπρόεδρος.

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Τον Τάσο Κουράκη πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα για πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Γιώργο Βαρεμένο για δεύτερο αντιπρόεδρο και την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τρίτο.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). 

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).

Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). 

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151).

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.

Στο μεταξύ, αύριο το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.