Με 153 «ναι» ψηφίσθηκε το πακέτο των νέων μέτρων στη Βουλή

Χωρίς εκπλήξεις- όπως ήταν αναμενόμενο- και με τη θετική ψήφο του συνόλου των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίσθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

Συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές με τους εννιά απόντες να προέρχονται από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. «Ναι» σε όλα ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ 138 καταψήφισαν. Από την διαδικασία απουσίαζαν οι Κατερίνα Παπακώστα, Μάριος Σαλμάς, Γεωργία Μαρτίνου, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης από την ΝΔ, οΓιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιώργος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων) και Γιάννης Σαχινίδης (Χρυσή Αυγή).

Η σχετική συζήτηση συην ολομέλεια έγινε σε υψηλούς τόνους, αν και δεν περιστράφηκε επι της ουσίας, αλλά περιορίσθηκε σε φθηνούς λεονταρισμούς για λόγους εντυπωσιασμού, κυρίως όσον αφορά την κατεπείγουσα διαδικασία του νομοσχεδίου και τις ρυθμίσεις για την εκχώρηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στα  distress funds.

Επίθεση εφ” όλης της ύλης στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε στην αρχή να μοιάσει στους αλχημιστές του Μεσαίωνα. Αυτούς που μετέτρεπαν κάθε μέταλλο σε χρυσό. Εσείς θα μετατρέψετε τη χώρα, την Ευρώπη, κι ό,τι άλλο αγγίζατε, σε αριστερό Παράδεισο. Δε χρειάζεται δουλειά, δε χρειάζεται πρόγραμμα, δε χρειάζεται προσπάθεια, μόνο καλή διάθεση. Όμως με συνθήματα δεν αλλάζει η ζωή και το πείραμα δεν πέτυχε», είπε.

«Τώρα αλλάξατε τακτική. Βαπτίζετε χρυσό, τις λύσεις και τις προτάσεις  που είχαν επιλέξει οι προηγούμενοι. Στα «κόκκινα» δάνεια. Στο κομματικό κράτος. Στα δημόσια έργα. Βρεγμένες από τα δάκρυα του κ. Σπίρτζη είναι οι συμβάσεις που υπογράφετε. «Υπέγραψα με πολύ πόνο», είπε ο υπουργός.  Και το ίδιο φαντάζομαι θα πει και ο Δρίτσας όταν το Γενάρη υπογράψει για τα λιμάνια. Και υπογράφετε χωρίς να διορθώνετε. Απλώς παίξατε καθυστέρηση», ανέφερε.Η νέα πράξη του δράματος στην χώρα θα έρθει τον ερχόμενο Φεβρουάριο με την εκχώρηση και των στεγαστικών δανείων στα κερδοσκοπικά funds, εκτίμησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα τα κοράκια έγιναν αρνάκια και τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αέρας», είπε η κυρία Γεννηματά και διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε τον Φεβρουάριο όταν θα δώσετε τα στεγαστικά στα επενδυτικά funds. Ότι νομοθετείτε πάλι με πόνο ψυχής;».

«Γιατί έγινε η εκρηκτική αύξηση κόκκινων δανείων; Πως το 70% των ρυθμισμένων δανείων έγινε και πάλι προβληματικό; Η απάντηση είναι γνωστή και εσείς έχετε ασθενή μνήμη . Βυθίσατε την οικονομία με τα πειράματά σας και τα capital controls», είπε για να προσθέσει: «Σας επιβλήθηκε  η  ανακεφαλαιοποίηση με τους χειρότερους όρους. Οδηγήσατε σε νέα ύφεση, νέα ελλείμματα και αύξηση ανεργίας.  Συνεχίζετε τον αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων με εκχώρηση δανείων επιχειρήσεων».

«Αν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Αν δηλαδή δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα τότε οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας»προειδοποίησε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης, καυτηριάζοντας την «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ που από τις καταγγελίες των «αδηφάγων κορακιών των αγορών» έφτασε στο σημείο να καταθέτει και να ψηφίζει νομοσχέδιο που επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία τους στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος  στον υπουργό Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη που είπε ότι δεν συμφωνεί αλλά υπογράφει την σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Χατζιδάκης σημείωσε:«Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός, Κάφκα, Μόντι Πάιθον; Δικαιούστε να είστε δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί». Τέλος, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως «Με αυτή την οίηση και αυτή τη ρότα φοβούμαι ότι θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός».

“Ολα τα μέτρα που ψηφίζονται περιλαμβάνονταν στην προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες πήγαν στις κάλπες γνωρίζοντας τι έρχεται, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.

«Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ρητά διατυπώνεται ότι απελευθερώνονται μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρούνται στεγαστικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά»,τόνισε. «Η συζήτηση για μελλοντική απελευθέρωση στεγαστικών – μέχρι και για δάνεια αγροτών άκουσα – είναι εκτός πραγματικότητας».

«Τον Φεβρουάριο όταν ρυθμίσουμε τον τρόπο προστασίας γι” αυτές τις κατηγορίες, εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Σταθάκης απαντώντας στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και την τροπολογία που κατέθεσε, υπογράμμισε πως «διασφαλίζεται πλήρως και ρητά ότι δεν χειροτερεύει η οικονομική θέση οφειλέτη και εγγυητή σε οποιαδήποτε μεταβίβαση δανείου».

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.