Με 153 «ναι» κυρώθηκε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Με 153 “ναι” και 146 “όχι” κυρώθηκε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. “Παρών” στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν ακόμη 8 βουλευτές, με αποτέλεσμα να εγκριθεί με 153 ψήφους.

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών είπαν οι: Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Ελενα Κουντουρά,

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών 

«Φτάνουμε στο τέλος  μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας, μετά από 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως βρισκόμαστε ένα βήμα πρν από ένα ιστορικό γεγονός, την επίλυση του Μακεδονικού. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αδράνεια αυτή κόστισε στην Ελλάδα την αναγνώριση των γειτόνων μας με τη Συνταγματική τους ονομασία από περισσότερες από 130 χώρες όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, συν του γεγονότος ότι ο Τύπος αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης, ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, την αποκαλούν έτσι χωρίς άλλο προσδιορισμό. «Η αλήθεια είναι ότι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς », υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως έβαλε «φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και ας μας λέει σήμερα ότι ήταν «άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη», σημείωσε. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτική υποκρισία» και σημείωσε με νόημα ότι αν η συμφωνία είναι «εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια». Έκανε επίσης λόγο για πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων. «Η ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα. Την Ελλάδα που τόλμησε, την Ελλάδα που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Την Ελλάδα που η βαριά της ιστορία και το πολύτιμο αξιακό της φορτίο, δεν της επιτρέπουν να γίνει ο κομπάρσος των εξελίξεων», τόνισε τέλος ο πρωθυπουργός.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του «αποστολή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, επί της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης που όπως είπε «διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», κατηγορώντας επίσης τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο ΚΑμμένο που δεν έριξε τηνκυβέρνηση όταν μπορούσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα αναγνωρίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ σε συνέρτηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να θέσει βέτο. «Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών. Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σφοδρή ήταν και η κριτική της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας την κατηγορία ότι παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού, ούτε την πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. «Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών a la carte. Άλλοι υποτίθεται ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι την συμφωνία, και άλλοι ότι στηρίζουν τη συμφωνία αλλά όχι την κυβέρνηση». «Go back κ.Τσίπρα», ανέφερε η Φ. Γεννηματά.

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι απεργάζεται τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, επί της συμφωνίας των Πρεσπών. «Ισως μιλάω για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ γιατί η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται την διάλυσή τους, όπως έγινε με το Ποτάμι», είπε ο κ. Καμμένος που χαρακτήρισε μάλιστα «εφιάλτες» τους έξι βουλευτές που πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Επίσης πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει μαζί με άλλους 100 βουλευτές την παραίτησή του από βουλευτής «για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών», αναφέροντας, αναφέροντας ότι εκείνος την έχει έτοιμη.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε ως ανεξάρτητος βουλευτής και όχι ως επικεφαλής του Ποταμιού, καθώς μετά την αποχώρηση Αμυρά – Ψαριανού το κόμμα δεν διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το μεγάλο κέρδος από τη συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα την επιβάλλει στους γείτονές μας και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αναλυτής που να λέει ότι η χώρα μας χάνει από αυτή τη συμφωνία. Όσον αφορά τις αποχωρήσεις από το κόμμα του είπε χαρακτηριστικά ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψει «ποιος σκότωσε την ΚΟ του Ποταμιού». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης φεύγοντας από τη την Ολομέλεια είχε έναν έντονο διαπληκτισμό μετον Γρηγόρη Ψαριανό. Ο αποχωρήσας βουλευτής από το Ποτάμι φέρεται μάλιστα να έσπρωξε τον κ. Θεοδωράκη κι ότι λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Την αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες έκανε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος όταν είδε τον Σταύρο Θεοδωράκη του φώναξε: «Ντροπή σου! Ντροπή σου!», με εκείνον να απαντά «Τον δρόμο μου και τον δρόμο σου», πριν ανέβουν περισσότερο οι τόνοι.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.