Με τους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας πήραν την ψήφο εμπιστοσύνης

Οι 155 κυβερνητικοί βουλευτές έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση Σαμαρά.  Καταψήφισαν 131 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, εκτός από τους Κ. Μάρκου και Γρ. Ψαριανό που ψήφισαν παρών. Απόντες οι βουλευτές Νταβρής και Αλεξόπουλος. Όχι ψήφισε και ο Χρ. Αηδόνης.

Η κυβέρνηση φανέρωσε την αδυναμία της να διευρύνει την επιρροή της, ο χρόνος της τελειώνει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ονομαστική ψηφοφορία.

Απέρριψε κάθε σενάριο περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ξεκίνησαν στις 19.00 οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ενώ με την ονομαστική ψηφοφορία  τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το παρών μετά από ένα χρόνο, έδωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Διαστάσεις ψήφου δυσπιστίας λαμβάνει η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς Σαμαρά και Βενιζέλο. Πυρετώδεις οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη σύσταση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
 
Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχονται τα σενάρια για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας και ειδικού σκοπού. Την πρόταση διατύπωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Σύμφωνοι με την πρόταση Λυκούδη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  Θ. Μωραίτης  και Ν. Σηφουνάκης.
 
Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ο Πάνος Σκουρλέτης με δηλώσεις του στο Κόκκινο. Το χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένο φαγητό και επιχείρηση αναβίωσης της κυβέρνησης Παπαδήμου».
 
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Αλ Παπαρήγα – ΚΚΕ

Ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «που βρίζονται», κράτησε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ στην ομιλία της κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίρνει χαρακτηριστικά εξαχρείωσης, είπε, και σημείωσε πως τα δύο κόμματα αποδίδουν το ένα στο άλλο φαινόμενα που είναι συνυφασμένα με την καπιταλιστική κρίση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με ονειρώξεις και φαντασιώσεις παραπλανά το λαό» , τόνισε.

«Έπρεπε τα σωματεία να σφύζουν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε σχεδόν 2 εκατομμύρια ψήφους» ανέφερε και αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα γιατί «ο κόσμος δεν έχει προετοιμαστεί για να τον στηρίξει σε αυτή τη σύγκρουση». «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος γιατί δεν αφορά το λαό» είπε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι οι συνταγές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν διαφορετικές αλλά συγκλίνουν εντός των πλαισίων του καπιταλισμού και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα (ρευστότητα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας).

 Φ. Κουβέλης – ΔΗΜΑΡ

Αλλαγή πολιτικής ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους προσαρμογής. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε πως η σημερινή διαδικασία είναι ομολογία αδυναμίας της κυβέρνησης και πρότεινε μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμής του δημοσίου χρέους καθώς και αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών του Νότου.

Τόνισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τη διεκδίκηση αναδιάρθρωσης του χρέους. «Πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική που απομυζά την πραγματική οικονομία και εμποδίζει την ανάπτυξη» ανέφερε και στηλίτευσε την ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις αντιλήψεις της Μέρκελ και όχι με αυτές Γαλλίας και Ιταλίας που πιέζουν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.  Απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης, με αναπτυξιακό πρόσημα και εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου το οποίο είχε εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση  καθώς και η επίτευξη νέας συμφωνίας με ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Φ. Κουβέλης, τέλος, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη της αλλαγή της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και γι αυτό «προϋπόθεση είναι η αλλαγή της κυβέρνησης που δε θέλει και δε μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική». Πρότεινε την ευρεία συμπαράταξη για να γίνουν οι βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Δε συναινούμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», συμπλήρωσε, και δήλωσε την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Π. Καμμένος – Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Κακουργηματική πράξη και ομολογία εσχάτης προδοσίας η χθεσινή παραδοχή Βενιζέλου ότι το πρώτο μνημόνιο είχε κενά και υπαγορεύθηκε από έξω», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος. 

«Αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει», είπε στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προτείνοντας εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Η λύση είναι μία: εκλογές. Και μετά τις εκλογές μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα έχει συμφωνηθεί η επιτροπή λογιστικού ελέγχου και η διαγραφή του χρέους, είτε συμφωνήσει είτε όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο Π. Καμμένος μιλώντας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της διασφάλισης των εθνικών θεμάτων», υπογράμμισε και έβαλε ως προϋπόθεση το θέμα της Μακεδονίας, της ΑΟΖ, του Αιγαίου και της προστασίας της Θράκης.
 
«Πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που από τη μία θα διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού και από την άλλη θα διασφαλίζει τα εθνικά θέματα, τις αρχές της προστασίας της ενότητας του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης, την λαθρομετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος.

Ε. Βενιζέλος – ΠΑΣΟΚ

Για ασύμμετρη καταστροφή αν φύγει η συγκυβέρνηση, έκανε λόγο ο Ε. Βενιζέλος.
«Η πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι απλή συμβολική επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά είναι η μεγάλη εφ΄όλης της ύλης συζήτηση  για την στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο», είπε ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε σχέδιο επτά σημείων για έξοδο από την κρίση, ενώ τόνισε πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση και συναινετική επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλ. Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

Εθνικές εκλογές τώρα και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να δοθεί μήνυμα παντού ότι διεκδικούμε μια βιώσιμη λύση για τη χώρα μας. 

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, ότι κάθε συμφωνία που δεν θα είναι αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνει ανεκτή, έστειλε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και συντεταγμένα σε εκλογές, να μην περιμένει μέχρι την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν 180 βουλευτές που να συναινέσουν στη συνέχιση των μνημονίων και της λιτότητας.  Η απελπισία οδήγησε την κυβέρνηση στο αίτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, είπε.

«Τα ρέστα σας παίζετε, ζητάτε την εμπιστοσύνη του σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας. Η εμπιστοσύνη θα είναι πολύ μακριά όμως από τους 180 που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα και ο πλασματικός αριθμός που θα πάρετε σήμερα με την ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε με τα κιάλια δεν θα δείτε τον αριθμό που απαιτείται για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε; Θα κρατάτε δέσμια τη χώρα σε μια προεκλογική περίοδο 4 μηνών; Συναίνεση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνει συναίνεση στη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής σας. Υπάρχει μέλλον για τη χώρα και χωρίς εσάς στις κυβερνητικές καρέκλες. Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησής σας σας ζητάνε να πάτε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, προφανώς χωρίς εσάς στο τιμόνι, αφού από το εσωτερικό του εσωτερικού σας αμφισβητείστε. Είστε πρωθυπουργός περιορισμένου χρονικού ορίζοντα, το πολύ μέχρι το Μάρτη. Ποιο θα είναι το κύρος σας σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση;»

Α. Σαμαράς – ΝΔ

Ειρωνικός απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση της θεωρίας των δύο άκρων, προβαίνοντας ακόμη και σε προσωπικές επιθέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, ότι τέλειωσαν τα μνημόνια, σταθεροποιείται η ανεργία και το χρέος είναι βιώσιμο. Όλα αυτά όμως, είπε, μόνο αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε την επιλογή του για συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία -όπως είπε- θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ ισχυρίστηκε πως τα μνημόνια τελειώνουν και θα υπάρξει ανακούφιση. Ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, είπε.
Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «λίστα γάμου» το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτό παρουσιάσθηκε στη ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του αναφερόταν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρας λέγοτνας πως «όποιος άκουσε απόψε τον κ. Τσίπρα αντιλήφθηκε τη ματαιότητα της συνεννόησης μαζί του. Βάφτισε ΣΥΡΙΖΑ όσους βουλευτές δεν είναι ΝΔ, ακόμα και όσους θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Οι συνιστώσες σας μπορούν να κάνουν παρεΐτσα με την τρομοκρατία, αλλά τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε» είπε  ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική αθλιότητα.

– See more at: http://stokokkino.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.