Με προειδοποιητικές βολές από τη Γερμανία ξεκινά η ελληνική προεδρία

Κλίμα αμφισβήτησης της ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει την ελληνική προεδρία, δημιουργούν «με το καλημέρα» συνεχή δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.  Στο χθεσινό άρθρο της γερμανικής Bild που έγραφε πως «ο μόνος λόγος που οι «ευρωδιασώστες» σιωπούν για την οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι ο φόβος της επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές» ήρθε να προστεθεί και αυτό του Spiegel, που «ανεβάζει τον πήχυ», θέτοντας θέμα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και κατά συνέπεια σε όλη την ευρωζώνη.

«Όταν αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό,« το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, αλλά το ερώτημα εάν το πιο προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη».

Η Αθήνα, που αναλαμβάνει την  προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πέμπτη φορά από την ένταξή της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 1981, προτίμησε να αγνοήσει τος γερμανικές βολές, εμφανίζοντας μια ειδυλιακή εικόνα. Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις ακόλουθες προτεραιότητες της  ελληνικής προεδρίας: 

  1. Ανάπτυξη και απασχόληση
  2. Εμβάθυνση της ΟΝΕ
  3. Διαχείριση της μετανάστευσης
  4. Προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής

Κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα διεξαχθούν 14 άτυπες υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 συνέδρια ή σεμινάρια.

Οι γερμανικές προειδοποιητικές βολές βάζουν ουσιαστικά τις «κόκκινες γραμμές» που ορίζει η γερμανική πλευρά και δεν θα πρέπει να παραβιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στην συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα που έχουν μείνει «ανοιχτά» με σκοπό να εκταμιευθεί η δόση των 3,1 δις ευρώ από την πλευρά της Ε.Ε. και των 3,6 δις του ΔΝΤ. Το Υπουργείο Οικονομικών διαρρέει στον τύπο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα προσπαθήσει να αποφύγει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, χωρίς να διευκρινίζεται πως θα επιτυχθεί η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και 2015 που ανέρχεται σε περίπου 13-15 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει την πρόθεση να ζητήσει και έκτακτα μέτρα, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν απώλειες από την μείωση του ΦΠΑ και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.