Με πορείες χιλιάδες νέοι τίμησαν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου- Επεισόδια και συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με μαχητικές πορείες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και ανάλογες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας χιλιάδες νέοι τίμησαν την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη μέρα που δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Στην κινητοποίηση κυριάρχησαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και της καταστολής, ενώ κεντρική θέση είχαν και μηνύματα για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Εκτεταμένα επεισόδια, που όμως είχαν αποκλιμακωθεί πριν τις 10 το βράδυ, εκδηλώθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να προχωρά σε δεκάδες προσαγωγές ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο τραυματίες στην περιοχή των Εξαρχείων.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε μαχητική και μαζική διαδήλωση των μαθητών-φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε στη Βουλή . Kατά τη διάρκεια της σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στην οδό Σταδίου στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Για τα πρωινά επεισόδια προσήχθησαν συνολικά 24 άτομα, ενώ τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής, που στη συνέχεια προσήχθη από τις αρχές.

Με επιτυχία και αγωνιστικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε η  απογευματινή συγκέντρωση στα Προπύλαια  και  η πορεία στη Βουλή  Στη συγκέντρωση και πορεία μετείχαν μπλοκ της ΛΑ.Ε, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων οργανώσεων της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου, καθώς και σημαντικός αριθμός ανένταχτων αγωνιστών και κυρίως νεολαίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί το κέντρο της Αθήνας θύμιζε αστυνομοκρατούμενο φρούριο, καθώς επί ποδός βρίσκονταν περίπου 2600 αστυνομικοί.

Οδοφράγματα και συγκρούσεις στα Εξάρχεια

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ μετά την πορεία  ξέσπασαν επεισόδια και συγκρούσεις στα Εξάρχεια με τον «κλεφτοπόλεμο» μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ να συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ πέριξ της πλατείας Εξαρχείων. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 30 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής.

Μέχρι τις 21:30 το βράδυ οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και την πλατεία Εξαρχείων θύμιζαν πεδίο μάχης, με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άνευ προηγουμένου βροχή από χημικά και κρότου λάμψης.

Από τις μολότοφ προκλήθηκε φωτιά σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Τοσίτσα, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter κατά την διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Το βίντεο το οποίο δημοσίευσε ο χρήστης Hibai Arbide Aza, ανταποκριτής του ιταλικού μέσου Telesur en vivo, δείχνει έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπά με την ασπίδα του συλληφθέντα διαδηλωτή, ο οποίος, φοράει χειροπέδες.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και  επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες. Το πρωί έγινε το μαθητικό συλλαλητήριο, με το κεντρικό πανό της Πρωτοβουλίας για τον συντονισμό σχολείων και μαθητ(ρι)ών Θεσσαλονίκης να γράφει: «10 χρόνια απ’ τη δολοφονία, 10 χρόνια απ’ την εξέγερση, δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε».

 Σημειώθηκε ένταση όταν άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πέταξαν μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Η πορεία συνεχίστηκε, με τους κουκουλοφόρους να αναποδογυρίζουν και να καίνε κάδους, καθώς και να προκαλούν φθορές σε Ι.Χ. στην οδό Αγίου Δημητρίου, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Οι αρχές προχώρησαν σε μια προσαγωγή.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πορεία μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα επεισόδια πήραν έκταση με καταλήψεις στην Θεολογική Σχολή και τη Φιλοσοφική.

Τρία μέτωπα από ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στο κέντρο της πόλη, ενώ φωτιά ξέσπασε και σε εργοτάξιο του μετρό και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές και μια σύλληψη.

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.