Με πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης  του Νοέμβρη 1973, με  την καθιερωμένη πορεία προς στην Αμερικάνικη πρεσβεία.  Φέτος η επέτειος του Πολυτεχνείου αποκτά ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα  καθώς γίνεται στη σκιά του «νόμου και της τάξης» με την κατάργηση του ασύλου και την κυβέρνηση να προωθεί κατασταλτικές πολιτικές προς το φοιτητικό κίνημα.

Στα καλέσματα τους για την απογευματινή πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σωματεία εργαζομένων και δομές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες, καταφέρονται ενάντια στην κυβέρνηση μετά την έντονη την αστυνομοκρατία και τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε πανεπιστήμια και καταλήψεις.

Ήδη, οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο είναι κλειστοί ενώ γύρω στη 1.30 έκλεισαν και οι πύλες του ιδρύματος για να ακολουθήσουν οι ομιλίες της επιτροπής από την επιτροπή εορτασμού και ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σήμερα στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών ήταν αυξημένη όπως και τις προηγούμενες δύο μέρες κατά τις οποίες εκπρόσωποι των κομμάτων και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων.

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

Στη συνέχεια τα μπλοκ θα ξεκινήσουν από την Πατησίων και θα συναντηθούν στην πλατεία Κλαθμώνος με τα υπόλοιπα, που έχουν προσυγκεντρώσεις εκεί, ώστε να προχωρήσουν περίπου στις 16:00 στην πορεία.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών με το κέντρο της Αθήνας να είναι κλειστό. Από τις τρεις το μεσημέρι θα κλείσουν σταδιακά οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Επί ποδός η αστυνομία

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. το ελικόπτερο και τα drones της αστυνομίας θα δίνουν εικόνα σε ζωντανή μετάδοση στα κέντρα επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου ενώ σε καίρια σημεία θα βρίσκονται οι Αύρες, τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού.

Σημειώνεται ότι μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» από στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» από τις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

 Πορεία  και έκτακτα αστυνομικά μέτρα και στην Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός της επετείου κορυφώνεται με τις πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Το θέμα της ασφάλειας και του νόμου τονίζει και στο σημερινό του μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους! Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!»

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας  που θα τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία  προς την Αμερικάνικη πρεσβεία δήλωσε με μήνυμα του στο twitter.

«46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο «Όχι» στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το «Όχι» κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες.

Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί. Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα.

Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας.

Στο δικό της μήνυμα η Φώφη Γεννηματά σημειώνει ότι «την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, την τραγουδάμε, δεν την αμαυρώνουμε. Δεν νικήθηκε ποτέ. Ούτε από τανκς, ούτε από παραχάραξη, ούτε από εκμετάλλευση». «Το Πολυτεχνείο άλλαξε την Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και διεκδικήσεις».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συνεχίζει αναφέροντας πως «είναι καθήκον της Ελλάδας να επιστρέψει τουλάχιστον τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές του ‘73! Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας! Είναι χαρακιά στη μνήμη των θυμάτων. Είναι ανοιχτή πληγή στις ελπίδες μας. Είναι κερκόπορτα αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών».

«Το Πολυτεχνείο Ζει, όσο κι αν προσπαθούν να το «σκοτώσουν» οι βέβηλοι και οι καπηλευτές! Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί ήταν γνήσια επαναστατικό, αγνό, συλλογικό. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί αν το «σκοτώσουμε», θα έχουμε σκοτώσει και την κοινωνική μας συνείδηση! Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αγνοήσουμε τις εντάσεις που ανεύθυνα προκαλούν εκείνοι που θέλουν να διχάσουν. Θα τιμήσουμε με μνήμη και σεβασμό το Πολυτεχνείο. Με ένα γαρύφαλλο και ένα τραγούδι. Δυνατά και ειρηνικά. Με ανοιχτά, πολύχρωμα, ελεύθερα Πανεπιστήμια».

O γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας  ζήτησε από την κυβέρνηση «να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα του κινήματος και να μην πυροδοτεί με ενέργειες που δεν έχουν βάση, αστυνομική βία, αυθαιρεσία και τρομοκρατία ενάντια σε φοιτητές και αγωνιστές» απηύθυνε το Σάββατο, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1 ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η σημερινή πορεία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες χρονιές και υπογράμμισε ότι το φοιτητικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει.

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης επικεφαλής αντιπροσωπείας βουλευτών  και στελεχών του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν συμβολικά κόκκινα γαρύφαλλα στην πόρτα και τα κάγκελα του «Πολυτεχνείου το 1973». Στη συνέχεια ο Γραμματέας προέβη στους δημοσιογράφους στην εξής δήλωση: «Σήμερα βρισκόμαστε στις δαγκάνες μιας παρασιτικής ολιγαρχίας, η οποία είναι πάντοτε, στην ιστορία της χώρας μας, ξενοκίνητη. Δεν υπάρχει τελική νίκη στο λαϊκό κίνημα όπως και δεν υπάρχει και τελική ήττα στο λαϊκό κίνημα. Σήμερα 17 Νοέμβρη ξαναθυμόμαστε ότι κάθε νέα γενιά είναι καταδικασμένη να κάνει τον ίδιο αγώνα για τα ίδια ιδανικά, ξανά και ξανά…

Εμείς, το ΜέΡΑ25, είμαστε εδώ για να αντισταθούμε, να σταθούμε αρωγοί σε εκείνους που δεν το βάζουν κάτω, να θυμίζουμε ότι τη μνήμη του Πολυτεχνείου, σε τελική ανάλυση, την αμαύρωσαν όσοι, στο όνομά του, είπαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, να φανούμε αντάξιοι όσων μας έστειλαν στη Βουλή για να προτάξουμε την υπεύθυνη ανυπακοή σε όλα εκείνα που καθιστούν τόσο επίκαιρη την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πάνω από όλα, το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να θυμίζει ότι η Δημοκρατία είναι το πιο εύθραυστο λουλούδι».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.